Echipe de robotică din județul Hunedoara calificate în etapa națională a turneului ”Liga First Tech Chalange”

Echipe de robotică din județul Hunedoara calificate în etapa națională a turneului ”Liga First Tech Chalange”

Timp de trei zile, în perioada 23-25 februarie 2024, Aradul a fost epicentrul pasionaților pentru robotică și inovație, aici derulându-se etapa regională a turneului Ligii First Tech Challenge, contând pentru etapa a treia din Sezonului 8 al competiției organziate de Asociația „Nație prin Educație”.

Turneul de la Arad, organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad și Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a adunat în orașul de pe Mureș 42 de echipe de elevi și mentori din județele Arad, Dolj, Hunedoara, Mehedinti, Valcea, Olt, Gorj, Caras-Severin, Timisoara, și câte una din Ungaria, Cipru și Cehia.

Pentru echipele din județul Hunedoara, concursul s-a dovedit unul de succes, mai multe echipaje de robotică deja recunocute pentru activitatea lor în acest domeniu obținând premii importante și, ceea ce eeste și mai important, calificarea în etapa națională a Ligii de robotică ”First Tech Challenge”.

Astfel, ALPHA BIT, echipa Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani și-a adjudecat cel mai important premiu în domeniul tehnic – ”THINK AWARD” – propulsând echipa din Valea Jiului spre etapa națională a celui mai mare și important concurs de robotică pentru liceeni din țara noastră. Un premiu important – ”Premiul Special al Juriului” – au obținut și tinerii din echipa ”Lazarus Ascending” de la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazu” din Vulcan.

Echipele de robotică RobotX și Raven TechHD, ambele din municipiul Hunedoara au dominat etapa regională a întrecerii de robotică „First Tech Challenge” de la Arad. Cele două echipe de robotică de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara au obţinut cele mai prestigioase premii în cadrul etapei regionale „First Tech Callenge”. Astfel, împreună, cele două echipe au câştigat finala întrecerii şi, implicit, premiul pentru cea mai bună alianţă. Separat, „Robot X” a obţinut premiul pentru cea mai bună programare a unui robot, iar „Raven Tech” – premiul pentru cele mai spectaculoase inovaţii aduse unui robot.

În calendarul celei mai populare competiții de robotică din România urmează finala, care se va desfășura în perioada 22 – 24 martie 2024, la Iaşi.

Programul educațional FIRST Tech Challenge a devenit un reper în domeniul roboticii din România, reunind peste 3800 de elevi și peste 700 de mentori și voluntari într-un efort comun de antreprenoriat și inovare.