”Femeia, poveste eternă… la Palat!”, vernisaj expozițional de sculptură al artistului plastic Sergiu Cristian Ianza la Palatul Cultural din Lupeni

”Femeia, poveste eternă… la Palat!”, vernisaj expozițional de sculptură  al artistului plastic Sergiu Cristian Ianza la Palatul Cultural din Lupeni

În săptămâna special dedicată femeilor, la Palatul Cultural ”Minerul” din municipiul Lupeni este programat un nou eveniment cultural de excepție. Acesta aduce în atenție femeia într-un mod inedit, în cadrul unei expoziții de sculptură pe această tematică. Lucrările de sculptură în bronz, piatră, lemn sau ceramică aparțin artistului plastic Sergiu Cristian Ianza, unul dintre cei mai valoroși artiști plastici români contemporani.

Născut în Lupeni, Sergiu Cristian Ianza este descendent al unei vechi familii de italieni din Padova, ai cărui strămoși au avut responsabilități politice și administrative înalte la nivelul regiunii Văii Jiului, de numele acestei familii legându-se inclusiv construcția Palatului Cultural ”Minerul” din Lupeni. Absolvent al Academiei Naționale de Artă ”Nicolae Grigorescu” din București, secția Ceramică, în anul 1985, Sergiu Cristian Ianza este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (Visual Artists’ Union of Romania‏) și președinte fondator al Fundației ”Ianza Art Inter Cultural”.

Recunoscut în plan național și internațional, îndeosebi pentru lucrările sale artistice de ceramică, artistul plastic Cristian Sergiu Ianza își manifestă spiritul creator în diverse forme de exprimare artistică, de la pictură și sculptură, până la realizarea unor decorațiuni și plachete pentru diverse evenimente. Cristian Sergiu Ianza are la activ sute de expoziţii şi lucrări în colecţii din toată lumea, artă sa fiind o combinaţie inedită între sacru şi senzual.

Și în expoziția ”Femeia, poveste eternă la… Palat!”, care va fi vernisată marți, 5 martie 2024, de la ora 17,00 în foaierul Palatului Cultural ”Minerul” din Lupeni, artistul expune o serie de lucrări ce reprezintă mici sculpturi feminine care emană însă o senzualitate covârşitoare. Formele în care artistul ”construiește” sculptural femeia, deşi sunt senzuale, nu transmit neapărat un mesaj erotic, cât unul despre feminitatea pură. În cadrul expoziției de la Lupeni, pe lângă lucrări ale sale care s-au bucurat de succes în întreaga lume, fiind prezentate la expoziții personale și colective din zeci de localități ale României și alte zeci de țări de pe întregul mapamond, publicul care va veni să viziteze această expoziție de la Lupeni va avea ocazia de a vedea, în premieră, lucrarea ”Sf. Varvara”, cea mai recentă operă de artă a acestui remarcabil artist plastic, o reprezentare inedită, fascinantă a frumoasei Varvara – Ocrotitoarea Minerilor.

”Mă bucur că am prilejul de a expune o parte din lucrările mele în orașul unde m-am născut și, mai ales, în această clădire emblematică pentru viața culturală din Lupeni și din Valea Jiului, iar asta cu atât mai mult cu cât antreprenorul care a realizat acest edificiu arhitectural de excepție, Palatul Cultural ”Minerul” din Lupeni, este chiar bunicul meu. Mă bucur, în egală măsură, că pot aduce în fața publicului, o parte din lucrările care îmi sunt cele mai dragi, sculpturi realizate de-a lungul diferitelor etape ale carierei mele artistice și care prezintă idealul eternului feminin, în viziunea mea artistică. Sper ca oamenii din Lupeni, iubitorii de artă și de cultură, să vină în număr cât mai mare la această expoziție personală, care este o premieră nu doar pentru municipiul Lupeni ci și pentru mine. Împreună cu domnul primar Lucian Resmeriță, căruia îi mulțumesc pentru deschidere, sprijin și implicare, vă așteptăm cu drag!”, a declarat artistul plastic Sergiu Cristian Ianza.

Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță apreciază că acest eveniment cultural este încă un minunat cadou oferit femeilor din municipiul Lupeni, dar și din întreaga Vale a Jiului, în seria evenimentelor prin care este omagiată, în acest an, Ziua Internațională a Femeilor. ”Femeile au inspirat întotdeauna arta, iar marii artiști au căutat, dintotdeauna, să prezinte eternul feminin în cele mai frumoase forme de exprimare artistică. Este și cazul concitadinului nostru, sculptorul Sergiu Cristian Ianza, ale cărui opere au făcut înconjurul lumii și de ale cărui lucrări, înfățișând perfecțiunea feminină, avem ocazia acum să ne bucurăm și noi, în cadrul vernisajului acestei expoziții pe care o dăruim, cu drag, în primul rând doamnelor și domnișoarelor din municipiul nostru, dar și tuturor iubitorilor de artă din Lupeni, din Valea Jiului și de pretutindeni, însoțite de gândurile noastre bune, de admirația și prețuirea pe care o purtăm femeilor din viața noastră în fiecare zi, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Expoziția ”Femeia, poveste eternă la… Palat!”, al cărei vernisaj va avea loc în aceste zile la Palatul Cultural ”Minerul” din Lupeni este organizată de Fundația Ianza Inter-Cultural și Grupul de presă Exclusiv, sub patronajul Uniunii Artiștilor Plastici din România, cu sprijinul Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni.

Intrarea este gratuită, iar emoția este garantată!