Expoziție de tapiserie „FIREforme – culoare, rigoare”, la Galeria Națională de Arte ”Forma” din Deva

Expoziție de tapiserie „FIREforme – culoare, rigoare”, la Galeria Națională de Arte ”Forma” din Deva

Consiliul Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara vă invită la deschiderea expoziției de tapiserie „FIREforme – culoare, rigoare” a artistelor: MARIJANA BIȚULESCU, GETA MOCANU și ANA-MARIA RUGESCU, ce va avea loc miercuri, 6 martie 2024, la Galeria Națională de Artă „FORMA” din Deva, începând cu ora 17.00.

 Cele trei artiste textiliste fac parte din generația 1979, Institutul de Arte Decorative “Nicolae Grigorescu” București și Institutul de Arte Decorative “Ion Andreescu” Cluj-Napoca, și sunt membre ale Uniunii Artiștilor Plastici din România. Tapiseria este o artă specială în domeniul artelor decorative.

Toate culturile au folosit arta țesutului. Lucrările sunt impuse unui proces de elaborare, potrivit unei viziuni decorative moderne, fiind obiecte independente, destinate să îmbogățească și să remodeleze micile sau marile spații interioare.

Tapiseria este un gen artistic cu legi specifice, folosind lâna vopsită sau naturală, care are multă noblețe, sobrietate și căldură. Ea are conectări conceptuale, bazate pe simbolistica unor motive elaborate, calitățile ei decorative fiind amplificate. Compozițiile sunt întregite de o cromatică armonioasă a diferitelor structuri, texturi și suporturi, care vizează deopotrivă limbajul și tehnicile de lucru. Ele sunt un exercițiu continuu de reamintire a unor forme văzute și apoi prelucrate prin filtrul propriei creativități, în manieră generalizatoare, care revine sub alte aparențe.

Pornind de la natură, cu puterea de fascinație a realului, cunoscut prin simțuri, tapiseria este echilibrată la nivelul expresiei de dialog cromatic, stricteții compoziției și menține ordinea semnelor decorative. Tehnicile de lucru sunt manuale, haute lisse sau basse lisse, având compoziții unicat. Materialele folosite: lână, bumbac, sisal, sunt mereu reînnoite la tehnica colajului textil, broderie etc.

Cele trei artiste au numeroase expoziții personale, participări naționale și internaționale, saloane, bienale, trienale, numeroase premii și distincții precum și lucrări în colecții particulare în Albania, Canada, Franța, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, România, SUA, Ucraina, Ungaria.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 6 martie – 1 aprilie 2024, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

„FIREforme – culoare, rigoare” este o expoziție organizată de Consiliul Județean Hunedoara și DGAMPT Hunedoara, în parteneriat cu Filiala Deva a Uniunii Artiștilor Plastici din România.