O nouă lucrare de arhitectură rutieră urbană va înfrumuseța centrul municipiului Lupeni

Realizarea primului sens giratoriu din rețeaua rutieră a municipiului Lupeni, în anii precedenți, s-a dovedit a fi o investiție nu doar utilă pentru fluidizarea traficului rutier în zona Spitalului Municipal Lupeni, ci și una cu un rol estetic relevant. Aceste aspecte au fost reliefate, în egală măsură, de șoferii participanți la trafic, dar și de cetățenii municipiului Lupeni și de turiștii care tranzitează localitatea în drum spre stațiunea Straja sau, mai departe, spre Parcul Național Retezat.

Cu argumentul acestui succes, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță informează acum că, în cursul lunii martie 2024, vor demara lucrările pentru realizarea unei alte construcții similare de arhitectură rutieră urbană pe raza localității, într-un alt punct de interes public, dar și de trafic intens.

În acest scop, Primăria Lupeni va investi în realizarea unui nou sens giratoriu, la intersecția Bulevardului Păcii, cu străzile Viitorului și, respectiv Aleea Castanilor. ”Vorbim despre o zonă cu trafic intens care ne creează multe probleme, , în special la orele de vârf. După cum se știe, de pe bulevard, în zona CAP, se află bifurcația cu drumurile care duc spre cele două mari licee din municipiul Lupeni, spre alte instituții de învățământ dar și spre două mari cartiere ale municipiului Lupeni. Studiile noastre arată că odată cu implementarea acestui proiect, circulația rutieră se va fluidiza semnificativ în zona respectivă”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

În plus, potrivit proiectului de execuție al acestei investiții, construirea noului sens giratoriu din zona Parc CAP va avea și un impact estetic pozitiv, având în vedere faptul că în sensul giratoriu va fi amplasată, pe un suport de gazon, o elegantă rețea de perdele de apă, care vor constitui o ”fântână arteziană” deosebit de atractivă din punct de vedere vizual, dar și cu efecte pozitive în umidificarea aerului în perioadele caniculare de vară.

Mai mult, după cum dă asigurări primarul Lucian Resmeriță, în proiect sunt prevăzute a fi eliminate cablurile de pe stâlpii de iluminat stradal, acestea fiind introduse într-o rețea tehnică subterană. În același timp, în zona noului sens giratoriu ”Parc CAP” va fi realizat un nou sistem de iluminat public, eficient și modern, prin amplasarea de lumini care să asigure vizibilitate maximă în sensul giratoriu, pentru siguranța traficului pe timpul nopții.

Lucrarea presupune, totodată, realizarea de lucrări de asfaltare pe o suprafrață de 1800 mp și remodelarea trotuarelor pe o suprafață de 900 de metri. Proiectul prevede, de asemenea, crearea unor locuri de parcare cu acces dedicat în zona din spatele parcului CAP, pe malul pârâului Brăița.

Pentru această investiție publică, Primăria municipiului Lupeni a atras fonduri în sumă totală de 400.000 de lei.

Potrivit prevederilor din contractul de execuție, care va demara în zilele următoare, lucrările vor fi finalizate în primele luni ale acestui an. ”Sigur că, pe perioada desfășurării investițiilor la acest proiect urbanistic necesar, vor fi necesare aplucarea unor restricții temporare în circulația autovehiculelor în zona respectivă, motiv pentru care solicităm răbdare și înțelegere participanților la trafic pentru disconfortul creat, însă odată cu finalizarea acestui proiect, Lupeniul va avea nu doar două frumoase și utile sensuri giratorii, ci va beneficia și de efectele pozitive ale fluidizării traficului în această zonă precum și de încă un reper de arhitectură urbană pe harta municipiului nostru”, a mai precizat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Pentru a vă putea face o imagine cât mai bună asupra acestui proiect, primarul municipiului Lupeni a făcut publice o serie de imagini din proiectul tehnic al acestei lucrări, precum și planul de lucrări prevăzute, imagini care însoțesc și prezentul articol de presă.