Cel mai important premiu național de robotică, ”Think Award”, câștigat de Alpha Bit Petroșani

Cel mai important premiu național de robotică, ”Think Award”, câștigat de Alpha Bit Petroșani

THINK AWARD, cel  mai important premiu național în materie de robotică, disputat în cadrul Concurului național pentru liceeni ”FIRST Tech Challenge Romania” a ajuns la Petroșani, grație parcursului ireproșabil pe care l-a avut în toate etapele acestui concurs, deja prestigiosul echipaj ALPHA BIT de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani.

Aceștia și-au reconfirmat valoarea și la finala ediției din acest an a acestui concurs, devenit unul dintre cele mai importante de acest fel din lume. Evenimentul a avut loc la Iași, în perioada 22-24 martie 2024, ”FIRST Tech Challenge Romania” reunind în vechea capitală a Moldovei, nu mai puțin de 60 de echipaje de robotică și peste 300 de tineri pasionați de acest domeniu, care au obținut calificarea în etapa finală a concursului după desfășurarea etapelor locale și regionale ale ediției din acest an a competiției.

Echipa Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani, condusă de profesorii Daniela Ciontescu, Gabriella Muntean și Rolland Szedlacsek, mentorii ALPHA BIT Petroșani, sunt deja un reper de certă valoare în domeniul roboticii.

Premiul ”Think Award”, câștigat la ediția din acest an a campionatului național de robotică se bazează în întregime pe Portofoliul de Inginerie și pe Caietul Tehnic. Pentru a avea o șansă de câștig, Caietul Tehnic trebuie să includă cât mai multă matematică și fizică, să documenteze întregul parcurs al robotului prin versiuni și alte documente de proiectare și strategie de joc. În plus, membrii echipei ALPHA BIT au demonstrat nu doar că stăpânesc perfect toate aceste calități, dar potrivit membrilor juriului care a decis acordarea acestui premiu, ”au dovedit că exprimă cel mai bine călătoria în procesul de design și gândirea robotului pe tot parcursul sezonului. Caietul tehnic, element de maximă importanță pentru evaluarea juriului, este centrat pe etapele de construcție ale robotului și arată clar călătoria echipei.”

Până anul trecut, Premiul ”Think Award” era considerat drept ”pașaportul” pentru participarea la ediția internațională a concursului de robotică din Statele Unite ale Americii. Chiar dacă din acest an lucrurile stau puțin altfel, liderii ALPHA BIT Petroșani apreciază că acest premiu este practic cel mai important obținut în întreaga istorie a acestui club de robotică de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, unul care încununează seria unor succese care au făcut din această echipă un nume demn de apreciere și respect în întreaga țară.

Vestea că echipa de robotică AlphaBit a Colegiului Național Mihai Eminescu din Petroșani a câștigat locul I la categoria Think Award în cadrul competiției First Tech Challenge România, organizată la Iași, a fost salutată nu doar de conducerea instituției de învățămânbt, ci și de primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, cel care consideră că o astfel de veste nu poate decât să ne bucure și care, în același timp, ne obligă să le acordăm toată susținerea acestor tineri pasionați de robotică. ”Îi felicit pe acești tineri și pe profesorii lor îndrumători pentru determinare, pentru implicare, pentru pasiunea lor și nu în ultimul rând pentru munca depusă, rezultatele lor fiind de excepție”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Etapa națională a concursului ”FIRST Tech Challenge Romania” desfășurată la Iasi a fost organizată de către Fundația Nație Prin Educație.

Felicitări, Alpha Bit Petroșani!