Elevi ai Liceului Tehnologic Lupeni au trăit experiența Erasmus în Cipru

Elevi ai Liceului Tehnologic Lupeni au trăit experiența Erasmus în Cipru

Elevi ai Liceului Tehnologic Lupeni au participat, în cursul acestei luni, la un proiect de mobilitate VET, derulat în cadrul Programului ERASMUS+,  în localitatea Paphos din Cipru. 

Intitulat „PARTENERIAT EUROPEAN PENTRU DEZVOLTAREA COMPETENȚELOR SOLICITATE PE PIAȚA MUNCII”, proiectul cu numărul 2023-1-RO01-KA122-VET a oferit liceenilor din Lupeni oportunitatea unui stagiu de pregătire practică în Cipru, stagiu care a avut o durată de trei săptămâni, în perioada 01.04.2024 – 19.04.2024.

Potrivit directorului unității de învățământ din Valea Jiului, prof. Aurelia Bucur, în cadrul acestui program au participat elevi ai Liceului Tehnologic Lupeni, care se pregătesc aici pentru calificarea profesională lucrător hotelier/tehnician în turism, respectiv pentru calificarea profesională mecanic auto. ”Elevii noștri au efectuat activități practice într-un hotel de 4 stele și într-un service auto din localitatea cipriotă Paphos, pentru dobândirea de experiență practică și RI în conformitate cu cerintele de calitate europene solicitate de angajatori”, a declarat prof. Aurelia Bucur.

La această mobilitate au participat un număr de 23 de elevi din clasele a X-a învățământ profesional de la Liceul Tehnologic Lupeni, însoțiți de profesori coordonatori. Un număr de 11 elevi de clasa a X-a de la profilul ”Lucrător hotelier” au efectuat stagii de practică la Hotelul Avlida din Paphos, în timp ce alți 12 elevi de clasa a X-a de la profilul ”Mecanic auto” au efectuat stagii de practică la firma O. P. Auto Quality Service Cente din aceeași localitate cipriotă Paphos.

Experiența acumulată a fost, așa cum au mărturistit participanții la acest proiect, una utilă din punct de vedere profesional, dar și una frumoasă, din punct de vedere turistic. Asta deoarece, în cele aproape trei săptămâni petrecute în Cipru, pe lângă orele de practică petrecute la companiile partenere în proiect, în cele două weekend-uri au fost organizate excursii în localitățile Larnaca și Nicosia, unde elevii au avut ocazia să viziteze diferite obiective turistice.

Programul educațional derulat în Cipru face parte dintr-un proiect finanțat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (AN), în cadrul programului Erasmus+ al Uniunii Europene.