La Paroșeni, frumoasa regiune etno-folclorică a municipiului Vulcan, Rusaliile se confundă de când e lumea cu sărbătoarea nedeii momârlănești de pe aceste meleaguri. Deși nu de puține ori a trecut prin momente de cumpănă, grație unor oameni care simt și trăiesc românește dar și care acționează ca atare, ”Nedeia Paroșană” a reușit să treacă peste toate obstacolele timpului și modernismului și să-și păstreze autenticitatea și frumusețea de odinioară.
Și în acest an, momârlanii din Paroșeni s-au mobilizat, sub coordonarea Asociației composesorale Straja-Sterminos-Gruni-Zănoaga, condusă de inimosul localnic Duțu Manulesc vrednic și destoinic gospodar al acestor meleaguri și păstrător al tradițiilor strămoșești, implicat total în organizarea tradiționalei Nedei de Rusalii a Paroșenilor. Acestuia i-au fost alături și în acest an localnicii gospodari ai comunității momârlanilor de la Paroșeni, dar și Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan și compania Comexim R a lui Emil Părău, în dorința de a face din acest eveniment un punct de reper pe harta culturală a României tradiționale și un loc de bucurie pentru toți momârlanii din Valea Jiului dar și pentru cei care vor să se bucure alături de aceștia de adevăratele valori ale satului momârlănesc tradițional.
Aici și-au dat întâlnire adevărați păstrători ai tradițiilor strămoșești, îmbrăcați în frumoase haine de sărbătoare ce definesc comunitatea momârlanilor de pe Valea Jiului, dar și numeroși cetățeni ai Vulcanului și ai Văii Jiului care prețuiesc cultura populară tradițională a acestor locuri. Acestora li s-au alăturat oficialități, de la primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu și mai mulți membri ai Consiliului local până la secretarul de stat la Ministerul Muncii, Adrian Zvâncă.
Primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu le-a dat asigurări celor prezenți că administrația locală va susține întotdeauna acest tip de evenimente care fac cinste comunității locale. ”Nedeile au fost și rămân evenimente importante ale comunității noastre. Eu vreau să vă felicit pe cei din comunitatea de aici, de la Paroșeni, pentru implicarea în păstrarea acestei frumoase tradiții și vă garantez că, atâta vreme cât există în cadrul comunităților de băștinași interes pentru păstrarea tradițiilor, pentru organizarea de astfel de evenimente, Primăria și Consiliul local Vulcan le va fi mereu aproape”, a spus primarul Cristian Merișanu.
Părintele protopop Gabriel Bulf a rostit cuvântul de mulțumire și de binecuvântare a celor prezenți la această frumoasă nedeie și tot acesta a săvârșit slujba de parastas în memoria membrilor comunității composesorale Straja-Sterminos-Gruni-Zănoaga, trecuți de-a lungul timpului la cele veșnice.
La petrecerea din acest an de la Nedeia Paroșeană artiștii tocmiți pentru această frumoasă petrecere, care sunt la rândul lor deja o parte a tradiției acestui eveniment, s-au întrecut pe sine într-un admirabil spectacol folcloric maraton. Pe scena acestei nedei au urcat, rând pe rând, Andreea Lungu, Cornel Todea, Ionela Magyari, Andreea Gheorghiulescu, Petrică Crăciunesc, Andra Moldovan, dar și maestrul Traian Barbu din Banat (a cărui prezență confirmă o prietenie de peste o jumătate de secol cu Duțu Manulesc) și inegalabilul Luke de la Lupeni cu formația.
Tot așa cum și bucatele pregătite pentru acest eveniment de veritabili ”master-chefi” ai comunității momârlănești au fost alese și îndestulătoare, pusa la dispoziția tuturor celor prezenți, în mod gratuit de către organizatori.
„Mă bucur că am reușit și anul acesta să păstrăm această tradiție de Rusalii. Paroșeniul a fost singura comunitate momârlănescă din Valea Jiului care a avut nu una, ci trei nedei: în a doua zi de Paște, în Duminica Tomii și de Rusalii. Sunt mândru de faptul că împreună cu oameni de suflet care sunt alături de comunitatea momârlanilor de la Paroșeni, reușim să ținem în viață măcar una, Nedeia de Rusalii. Avem datoria să ducem mai departe aceste tradiții, să-i învățăm pe cei tineri să trăiască bucuria acestor obiceiuri, să poarte cu mândrie portul nostru tradițional, să joace cu bucurie Hora Paroșană – Hora pe dreapta sau Rața, dansuri folclorice unice, parte din zestrea pe care ne-au lăsat-o străbunii noștri. Mulțumesc tuturor celor care ne-au fost alături și anul acesta, domnului primar Cristian Merișanu, consilierilor locali, domnului Emil Părău, pentru tot sprijinul, părintelui protopop Gabriel Bulf și părintelui paroh Nicolae, artiștilor și tuturor celor care au venit la această mare sărbătoare pe care, cât mă va ține Dumnezeu în putere, mă voi strădui să o țin în viață”, ne-a spus Duțu Manulesc, organizatorul evenimentului.
Fotografii: Vasile Laurențiu Sorin