Popas turistic. Cetatea Mălăieşti

Judeţul Hunedoara, pe întreaga sa întindere, abundă de istorie şi oameni ale căror fapte sunt menţionate în scrieri istorice şi nu numai.
Cetatea mihailestiDeparte de freamătul urban, într-o zonă de un pitoresc desprins parcă din basme, descoperim un frumos monument care atestă trecutul nostru istoric.
În inima naturii suită pe un deal, asemeni oricărei fortăreţe, descoperim Cetatea Malaiesti. Situată în satul cu acelaşi nume, Malaiesti, aparţinând din punct de vedere administrativ de comuna Sălaşu de Sus, cetatea a fost ridicată în secolul XIV de către familia Saracin (nobili din Sălaşu se Sus), având ca destinaţie apărarea împotriva unor atacuri uşoare.
Moştenită pe linie de rudenie, din tată-n fiu, până la dispariţia ultimului moştenitor, fortificaţia a fost donată de către principele Gabriel Bethlen altor nobili, fără specificaţii exacte, în anul 1613.
mihailestiAstăzi cetatea aparţine comunităţii şi de acolo, de pe dealul pe care a fost construită stă şi veghează încă, asemeni unui străjer, la casele din vale. Zidurile cetăţii se înalţă semeţ peste copacii de la marginea satului, natura contribuind din plin la frumuseţea vestigiului.
Izvorul lin care se scurge pe lângă zidurile cetăţii, trilul cintezei,soarele care încălzeşte şi liniştea deplină sunt motive suficiente care te determină să vii, să stai şi să-ţi doreşti să revi în acest colţ de Rai din inima Hunedoarei.
Cu o înfăţişare nouă, Cetatea Malaiesti primeşte, astăzi, între zidurile ei pe oricine doreşte să descopere o pagină din istoria neamului şi pe oricine doreşte să găsească un colţ de linişte şi meditaţie, oferind din plin ingredientele necesare pentru minte, trup şi suflet.