Guvernul nu a discutat nici astăzi ajutorul de stat pentru CEH

      Ajutorul de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara nu a fost inclus nici pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri, iar sancţiunea de 124 de milioane de euro bate la poarta companiei energetice.

nicaSăptămâna trecută semnalele venite de la centru în teritoriu erau pozitive, dar, din păcate, nu s-au concretizat. Sindicaliştii din minerit şi energie par resemnaţi şi spun că, până la urmă, nu e un capăt de lume, pentru că orocum termenele au fost depăşite şi CEH este sancţionat. „Lucrul cel mai important îl reprezintă achiziţia ceritificatelor de carbon. Fie că sunt cumpărate săptămâna aceasta, fie că sunt cumpărate săptămâna viitoare, nu mai reprezintă o problemă atât de stringentă, pentru că oricum se aplică penalitatea de aproape 124 de milioane de euro pentru depăşirea termenelor (n.r. 30 aprilie). Nu mau este nicio cale de întoarcele, indiferent când le cumpărăm. Din păcate, cotaţia certificatelor de CO2 este în continuare extrem de ridicată, ajungând până la 7,6 euro pentru un certificat, aşa că nu ar fi fost oportun oricum să le cumpărăm în această perioadă”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului „Muntele”, reprezentativ la nivelul CEH. Pe de altă parte, Nica spune că ajutorul de stat i-ar fi ajutat să rezolve alte câteva chestiuni extrem de importante, printre care şi demararea programului de concedieri colective, amânat tot din lipsa fondurilor necesare şi este de părere că, până la urmă, important este ca acest ajutor de stat să fie acordat într-un timp nu foarte lung.

Reamintim că ajutorul de stat promis de Guvern a primit, în data de 21 aprilie, şi girul Comisiei Europene. Proiectul a fost, însă, blocat din cauza unui ajutor anterior de care ar fi beneficiat cele două termocentrale incluse în CEH, Mintia şi Paroşeni.