Cele mai bune sfaturi care îți țin telefonul departe de hackeri

Hackeri și viruși care să îți exploateze dispozitivele pe care îți ții datele sunt peste tot. Sunt însă câteva măsuri de precauție care te ajută să fii în siguranță în timpul vacanței și nu numai. 

Sfaturi-care-iti-tin-telefonul-departe-de-hackeri-1170x644

În timpul vacanței trebuie să ai și mai multă grijă cum folosești telefonul. Problemele pot să apară încă de când te conectezi la primele puncte cu WiFi gratuit din orașele pe care le vizitezi. Desigur că această măsură de precauție trebuie adoptată și în România, dar sunt puncte de interes pentru turiști și acestea devin de interes și pentru hackeri.

Cu fiecare conectare la un hotspot cu Internet gratuit te expui unor viruși care îți pot bloca datele până le răscumperi cu bani, care îți fură datele sau care câștigă bani prin SMS-uri sau apeluri la cost mare. Mai jos este o listă cu sfaturi de care să ții cont, căci indiferent de ce software antivirus folosești, cea mai bună protecție este, totuși, atenția.

Sfaturi care îți țin telefonul în siguranță

Păstrează o copie a datelor, deoarece virușii ransomware fac din ce în ce mai multe victime, prin blocarea dispozitivelor mobile și a conținutului acestora și solicitarea unei răscumpărări pentru deblocarea terminalelor. Ransomware se instalează mai ales prin drive-by download, deci fără ca utilizatorul să descarce cu intenție vreun fișier, așadar evită pe cât posibil navigarea pe pagini cu conținut malițios. Nu da click pe link-uri care pot părea suspecte și instalează o soluție antivirus.

Protejează telefonul cu parolă și astfel restricționezi accesul la conținutul telefonului sau al tabletei de către alte persoane. De asemenea, folosește soluții de securitate antifurt cu capacitate de urmărire și securizează informațiile esențiale prin criptare. Datele se pot securiza, utilizând software specializat, dacă dispozitivul o permite, sau soluțiile deja existente pe terminal. Astfel de soluții de securitate sunt disponibile și pentru PC.

iphone-6-touch-id

 

Nu accesa link-uri și nu deschide fișierele primite prin mail de la persoane necunoscute. Mail-urile accesate pe mobil pot fi contaminate cu link-uri infectate și fișiere care conțin malware, la fel ca în cazul PC-urilor. Ransomware și alte tipuri de conținut malware sunt răspândite mai ales prin mecanisme de acest fel, de aceea evită să dai click pe link-uri cu caracter dubios sau să descărci fișiere provenite de la expeditori necunoscuți.

Monitorizează ce aplicații ai pe telefon și instalează doar din surse de încredere. Altfel, aplicațiile piratate pot să îți transmită contactele din agenda telefonului, pot să identifice poziția folosind serviciile de localizare sau să colecteze fotografii și alte date cu conținut sensibil.

google play store

Conectează-te numai la hotspoturi WiFi sigure, deoarece locurile care oferă servicii de Internet wireless în mod gratuit sunt cel mai adesea cadrul ideal pentru distribuirea de viruși, dat fiind că nu sunt protejate prin intermediul unei parole și oricine le poate accesa. Într-un spațiu public, persoana de alături poate să intercepteze ușor traficul de pe dispozitivul folosit de tine și poate colecta informațiile personale, precum conturile și parolele folosite la plăți online.

Folosește un browser sigur când platești electronic în locuri publice sau aplicații oficiale. Dacă trebuie să transferi bani folosind o conexiune WiFi, alege o variantă sigură. De asemenea, este recomandat să oprești conexiunile prin Bluetooth sau WiFi când nu le folosești.

Și poate cel mai bun sfat: fii discret în legătură cu dezvăluirea locului în care ești. Distribuirea fotografiilor pe rețelele sociale este o practică frecventă pe durata vacanțelor, însă publicarea acestora având setările GPS activate va dezvălui și poziția geografică. Dezactivează localizarea prin GPS înainte de a face poze cu smartphone-ul, după cum notează și Bitdefender aici.

[slideshow_deploy id=’16047′]

Homepage