Mintia protestează pentru bonurile de masă  

 

    Zeci de energeticieni de la Mintia au protestat luni dimineaţă, nemulţumiţi în principal că nu au primit bonurile de masă.

Protest-la-Termo-Mintia-9552

Şi-au dat”întâlnire” şi pe Facebook, acolo unde a fost lansat apelul la protest încă de duminică seara, iar principalele nemulţumiri fac referire la neacordarea bonurilor de masă, dar şi a primei de vacanţă, ambele prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă. Preşedintele Sindicatului „Muntele”, Petre Nica, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, din care face parte Termocentrala Mintia este, însă, de părere că protestul, chiar dacă are la bază motive absolut obiective, este unul plin de subiectivism. „S-a creat deja o obişnuinţă acolo, la Mintia, şi nu vor să înţeleagă că trecem printr-o situaţie economică extrem de dificilă. Protestul are la bază motive obiective, dar este cu mult subiectivism”, spune Nica.

Lideru minerilor şi al energeticienilor angajaţi la CEH spune că situaţia a fost încurcată şi de sechestrul asigurător pus pe contul CEH de către firma fostului lider PSD din Vulcan, Marin Coltescu.

 

Un ajutor aşteptat în van!

 

Complexul Enmergetic Hunedoara se baza mult şi pe ajutorul de stat acordat, teoretic, de Guvern, dar care încă nu poate fi accesat. În luna mai, în timp ce minerii protestau în stradă, Executivul anunţa că a aprobat o ordonanță de Guvern pentru acordarea unui ajutor de salvare. Abia la sfârşitul lunii iunie actul normativ a fost şi publicat în Monitorul Oficial, însă nici aşa Ministerul Finanţelor nu a dat până acum drumul banilor promişi, adică celor 98 de milioane de lei. O situaţie care duce compania energetică în pragul colapsului. Liderul Sindicatului „Muntele” este de părere că CEH va mai supravieţui doar până anul viitor. „Acel ajutor de stat trebuia să fir alocat prin aprilie ca să se poată vorbio despre o funcţionare normală, dar suntem în iulie şi puterea noastră de a supravieţui este tot mai mică”, a declarat Petre Nica. A avut o serie de întâlniri cu factorii responsabili de la nivel guvernamental şi convingerea lui este că „nu au soluţii serioase, din păcate”, iar CEH va trece de acest an, dar cam atât.

[slideshow_deploy id=’13837′]