Pe bani publici/ Foştii consilieri ai senatorului Vochiţoiu, puşi în posturi cheie

     „Toţi Doamne şi toţi trei”.O frază celebră care se poate aplica, cu succes, şi  dacă ne referim la foşti consilieri ai senatorului UNPR Haralambie Vochiţoiu pentru care s-au găsit posturi bune, în Capitală, aşa încât munca lor depusă cot la cot cu parlamentarul să nu rămână nerăsplătită.

Lungu-Gabi-2Vorbim despre posturi plătite din bani publici, de consilieri sau chiar secretar de stat în diverse ministere, lucru care a stârnit rumoare. De departe cea mai bună mutare este a lui Gabriel Lungu, care acum este secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstince. De profesie jurist, Gabriel Lungu este de ani de zile prezent în administraţia publică. A fost mai întâi consilier juridic la Oficiul Prefectural de la Petroşani, iar ulterior a devenit consilier personal al primarului municipiului Lupeni şi city manager al acestui municipiu. După ce edilul din Lupeni a desfiinţat postul pe care îl deţinea, Lungu a devenit consilier al senatorului UNPR Haralambie Vochiţoiu, mai întâi la Biroul Parlamentar – Camera Deputaţilor şi ulterior consilier la Biroul Parlamentar Senatorial de Valea Jiului.

La începutul lunii decembrie 2014, Gabriel Lungu, a fost validat de plenul Senatului, ca membru supleant în Consiliul Naţional de Integritate, cu un mandat de 4 ani.  Numirea lui în această funcţie s-a făcut la propunerea PSD, dar Gabriel Lungu a fost recomandat chiar de şeful său politic. Relaţia cu Vochiţoiu a fost cu suişuri şi coborâşuri după ce numele lui Lungu a fost vehiculat într-un puternic scandal legat de sustragerea unei agende, pe vremea în care senatorul era şef al social – democraţilor din Petroşani, care conţinea date şi cifre posibil compromiţătoare despre diverse sume de bani  plătite în diverse scopuri de membrii PSD. Lucrurile s-au rezolvat între timp, iar cei doi au devenit din nou apropiaţi, mai ales că despre Gabriel Lungu sespune că ştie să „jongleze” foarte bine cu legile.

 

Director la firma lui Vochiţoiu, consilier local şi mai apoi consilier în Ministerul Muncii

619Şi cum orice secretar de stat trebuie să aibă cel puţin un consilier, imediat s-a găsit un loc pentru finul lui Haralambie Vochiţoiu, Daniel Stepan, despre care unii mai cârcotaşi spun că este văzut mai des prin Petroşani decât în Bucureşti. Daniel Stepan şi-a „câştigat” mai întâi un post în Consiliul Local Petroşani, unde a candidat în 2012, normal, pe listele PPDD, acolo unde era şi naşul Vochiţoiu la acea vreme. În data de 31 martie 2014, Biroul Naţional de Coordonare al PP-DD a hotărât să îl excludă pe Daniel Stepan  din partid, pe motiv că ar fi prejudiciat imaginea acestei formaţiuni politice. Lui Stepan i s-a reproşat că a continuat să rămână extrem de apropiat, pe linie politică, de senatorul de Valea Jiului. A făcut şi el pasul „firesc” din defunctul PP-DD în barca UNPR, iar loialitatea i-a fost răsplătită. Până să ajungă consilier în Ministerul Muncii, Daniel Stepan a mai fost consilier al senatorului Vochioţoiu, directorul ştiinţific la Euro Jobs Petroşani (firmă apropiată parlamentarului din Valea Jiului), dar şi expert la Adminsitraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, după cumniotează chiar el în declaraţia de avere din iunie 2015.

 

Un alt consilier, la Ministerul Energiei

offenberg-439x330Nici Iulian Offenberg nu se poate plânge că ar fi fost uitat. Născut în judeţul Gorj, Iulian Offenberg,  a absolvit Universitatea Petroșani, iar acum este consilier al ministrului Energiei, Andrei Gerea. Ce are acesta în comun cu Gabriel Lungu sau Daniel Stepan? La rândul său a fost consilier al senatorului de Valea Jiului, Haralambie Vochițoiu, dar a lucrat şi la „fabrica de închideri de mine”, cum mai este numit Conversmin Bucureşti, societate aflată în subordinea Guvernului În urmă cu câteva săptămâni a fost numit consilier al ministrului Energiei, iar acum numele său este vehiculat pentru preluarea scaunului de director general al Complexului Energetic Hunedoara după demisia lui Constantin Jujan.

Haralambie Vochiţoiu nu neagă că i-a susţinut pe cei numiţi anterior să ajungă în posturile în care se află acum, dar spune că este normal să facă lobby pentru cunoscuţi, că doar „nu pot să dau anunţ la mica publicitate”. „Una din marile greşeli făcute de cei din Valea Jiului şi de cei din presă sau, mai ales, de cei care îi plătesc pe ziarişti este faptul că, ori de câte ori un om din Valea Jiului ajunge într-o funcţie de decizie, în loc să-l felicite pe respectivul şi să-i ceară sprijinul, să-l pună la muncă, se dă cu pietre. E normal să-i sprijin pe cei pe care îi cunosc, nu pot să dau anunţ la mica publicitate să promovez pe cineva”, a declarat Haralambie Vochiţoiu. Nu neagă susţinerea, dar spune că nu este doar meritul lui pentru că acei oameni au ajuns în diverse posturi, despre care spune că ştie că „au capacitatea şi dorinţa de a face ceva pentru comunitate”. Vochiţoiu a mai precizat că, dacă nu ar fi avut în spate voturile a peste 140.000 de oameni nu ar fi avut nicio putere să îşi ducă apropiaţii la Bucureşti, pe tot felul de posturi.

 

[slideshow_deploy id=’17454′]