De ce cresterea salariului minim pe economie nu ar trebui sa bucure pe nimeni in Romania

      De cand a preluat puterea dupa alegerile parlamentare din decembrie 2012, Guvernul Ponta a decis sa mareasca succesiv salariul minim pe economie. Daca la 1 ianuarie 2012 salariul minim pe economie era de 700 de lei brut, de la 1 iulie 2015 brutul minim a ajuns sa fie de 1050 de lei. Rata somajului a crescut si ea, de la 6.6% in decembrie 2014 la 7% in luna iunie a lui 2015.

Daca pentru angajatii la stat a fost mana cereasca, pentru patronii micilor intreprinderi din privat care functioneaza la limita supravietuirii poate fi una dintre cele mai proaste vesti. In sectorul bugetar, nivelul salariului de baza nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut garantat pe tara. In mediul privat, o astfel de decizie, nedublata de facilitati fiscale si de crearea unui mediu optim pentru investitii poate conduce catre cresterea evaziunii fiscale. In fiecare minut, in Romania, 2.250 de lei se pierd din cauza evaziunii, asa cum spunea Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

evolutia-somajului

evolutia-salariului-minimVictor Ponta a promis milioane de locuri de munca atunci cand USL-ul a castigat alegerile la finele lui 2012 insa, daca in ianuarie 2013 rata somajului era de 6.9%, acum, dupa doi ani si jumatate, a ramas aproape la fel, 7%. In iulie 2010, la cateva luni dupa ce Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, anunta masurile de austeritate, rata somajului, in Romania, era de 7.2%!

In Romania, 28% dintre salariati, adica 1.3 milioane, sunt platiti cu salariul minim pe economie. In plus, alti 2.5 milioane sunt platiti cu salarii care sunt cuprinse intre nivelul salariului minim si nivelul salariului mediu pe economie. Indirect, o mare parte dintre acestia vor fi afectati si ei de decizia guvernului Ponta. Fie li se vor mari salariile, fie vor accepta situatia, fie isi vor cauta alte locuri de munca.

Sa spunem ca ai o firma mica la care lucreaza 10 angajati. Tu esti patron. Guvernul tocmai anunta ca, de la 1 iulie, salariul minim pe economie va creste de la 975 de lei la 1050. Toti angajatii tai sunt remunerati cu salariul minim pe economie. Te apuci si calculezi si constati ca majorarea salariului minim brut cu 75 de lei te va face sa gasesti resurse pentru a acoperi cheltuieli suplimentare de 93 de lei pentru fiecare angajat. La fiecare 1050 de lei brut, angajatorul trebuie sa aloce, de fapt, 1292 de lei si nu 1199 de lei cat ii costa, pana acum, plata unui salariu minim pe economie de 975 de lei brut. Daca ai 10 angajati, cheltuielile cresc, asadar, la 930 de lei. Ce vei face?

In cazul fericit in care angajatii tai inteleg ca, pentru marirea de salariu operata, trebuie sa fie mai eficienti iar munca pe care o presteaza aduce cel putin cei 93 de lei in plus pe care angajatorul trebuie sa ii achite la stat, totul va fi perfect. Angajatii se vor bucura de un loc de munca stabil. In cazul in care firma opereaza pe un profit foarte mic sau, din contra, este la limita supravietuirii, patronul va trebui sa concedieze un angajat, sa ii pastreze pe ceilalti 9 dar care vor trebui sa fie si mai eficienti, pentru a acoperi lipsa celui de-al zecelea. Sau, o parte dintre angajati vor fi trecuti pe contracte part-time ori vor fi platiti la negru, cu riscul de a fi prinsi si de a plati amenzi de cel putin 2,000 de lei.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, despre decizia de a retrimite Codul Fiscal pentru reexaminare:

„Simpla relaxare fiscală, neînsoțită de continuarea procesului de creștere a colectării veniturilor și de o reașezare sustenabilă a cheltuielilor bugetare, pentru o cât mai rațională cheltuire a banului public, poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evoluțiilor economice și sociale viitoare”.

Chestiunea in Romania este urmatoarea. In 2014, guvernul incasa mai multi bani din impozite si taxe dar distribuia mai putini bani in economie. Anul acesta, subventiile si investitiile statului au scazut cu 30% fata de anul trecut. Administratiile locale au cheltuit in primele luni ale anului la fel ca in 2014. Daca Romania inregistra un deficit de 3 miliarde de euro in 2014, acum sta pe un excedent de cateva miliarde de euro. Statul fie nu a stiut ce sa faca cu acesti bani, fie a facut ceea ce nu trebuia sa faca. In loc sa creeze locuri de munca investind in marile proiecte de infrastructura, locuri de munca ce ar fi fost create suficient de repede, Guvernul, aflat cu un an inaintea alegerilor parlamentare, a preferat sa mareasca succesiv salariul minim pe economie pentru a creste consumul si pentru a castiga increderea unei anumite categorii de alegatori. Si aceasta intr-o economie care, in viitor, s-ar putea sa demonstreze ca nu este capabila sa sustina toate aceste decizii.

[slideshow_deploy id=’18375′]

Sursa:https://europolitics.ro/