Noutati in sistemul pensiilor de stat: Vezi lista completa a modificarilor aplicabile

          In ultima perioada inainte de a intra in vacanta, parlamentarii au adoptat prin vot final o serie de acte normative care vizeaza persoanele beneficiare ale pensiilor de stat. Acestea au fost promulgate deja de presedintele tarii si au aparut in Monitorul Oficial, astfel ca pot fi aplicate. Din acest articol puteti afla informatii despre cele patru mari acte normative care aduc noutati in domeniul pensiilor de stat.

Persoanele care au lucrat in grupa I de munca, in alte conditii si in conditii speciale se pot bucura de reducerea varstei de pensionare pentru stagiile de cotizare de cel putin doi ani, conform modificarilor aduse la Legea pensiilor prin Legea nr. 155/2015. Pana acum, pentru a iesi mai devreme la pensie, erau necesari cel putin sase ani munciti in conditii dificile.Prin urmare, persoanele care au lucrat doi ani in grupa I, in conditii speciale si in alte conditii de munca, de exemplu, beneficiaza de o reducere a varstei de pensionare de un an. Persoanele cu stagiu de cotizare de cinci ani au parte de o reducere de doi ani si sase luni, iar cele cu stagiu de 15 ani – de o reducere de sapte ani si sase luni. Cea mai mare reducere se aplica celor care au lucrat in conditii dificile 26 de ani sau peste (13 ani).

Toate reducerile introduse prin Legea nr. 155/2015 – care se aplica din data de 25 iunie – pot fi consultate in tabelul de mai jos:

reducerepensiiHEAD10iul2015_

 

De noile prevederi pot beneficia atat persoanele care se pensioneaza incepand cu data de 25 iunie, cat si cele care, incepand cu aceeasi data, au dreptul sa treaca de la pensia anticipata / anticipata partiala / de invaliditate la pensia pentru limita de varsta, asa cum au precizat reprezentantii Casei Nationale de Pensii Publice.

Perioadele de vechime in munca din grupa a II-a constituie, conform noii legi, stagii de cotizare in conditii deosebite, pentru reducerea varstelor de pensionare. (Fac exceptie perioadele realizate in activitatile incadrate in conditii speciale, cum ar fi cele din unitatile miniere sau aviatia civila.) Totodata, perioadele muncite in grupa I, in activitatile incadrate in conditii speciale, constituie stagii de cotizare in conditii speciale, pentru reducerea varstelor de pensionare.

Pentru reducerea varstelor de pensionare vor fi luate in calcul, de asemenea, stagiile de cotizare mai mici de doi ani realizate in grupa I de munca, in conditii speciale si/sau in alte conditii de munca.

Atentie! Pot sa beneficieze de reducerea varstelor de pensionare doar persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare, potrivit Legii pensiilor. In prezent, acesta este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, dar atingerea sa se face printr-o crestere treptata.

 

[slideshow_deploy id=’17217′]

https://www.avocatnet.ro/