O nouă ajustare de preț pentru apa potabilă, prețul populismului din ultimii 5 ani

apa pe baniPotrivit unei decizii luate de Asociația de Dezvoltare Intracomunitară APA Valea  Jiului, formată din reprezentanți ai autorităților locale din Valea Jiului și ai Consiliului județean Hunedoara, care coordonează activitatea operatorului regional de apă și canalizare SC Apa Serv Valea Jiului SA, începând cu data de 1 septembrie 2015, tariful pentru furnizarea serviciilor de alimentare cu apă potabilă și de evacuare a apelor uzate va cunoaște o ușoară ajustare.

Potrivit hotărârii acționarilor din ADI Apa Valea Jiului, comunicată conducerii Apa Serv prin adresa nr. 5/23.07.2015 semnată de președintele acestei asociații, Gheorghe Simion, noile tarife de operare pe care societatea trebuie să le aplice de la data de 1 septembrie sunt de 4,22 lei pentru un metru cub de apă potabilă, respectiv 2,18 lei/mc pentru canalizare, tarife la care se adaugă cota legală de TVA.

Potrivit directorului general al SC Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram, decizia de ajustare a tarifelor nu este generată de situația financiară a operatorului, Apa Serv putând funcționa foarte bine și fără această ajustare de tarife. Decizia este însă una obligatoie, în condițiile în care organismele de gestionare a investițiilor din fondurile europene din cadrul Guvernului României au atenționat acționarii Apa Serv că”nerespecarea planului tarifar asumat în contractul de finanțare a proiectului privind extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare atrage după sine pierderea integrală a finanțării și obligativitatea returnării banilor europeni utilizați în implementarea acestui proiect.” În termeni ceva mai simpli, acest lucru înseamnă că refuzul de a aplica majorările anuale de tarif  atrage după sine pierderea finanțărilor nerambursabile de 40 de milioane de euro de care a beneficiat până acum SC Apa Serv și riscul declarării drept neeligibile a viitoarelor proiecte depuse de acest operator economic. Acest risc a fost reiterat  de altfel, chiar și de către ministrul Fondurilor Europene, Mihai Nica, la întâlnirea acestuia cu reprezentanții comunităților locale din Valea Jiului de la Aninoasa, în urmă cu câteva săptămâni. Acesta avertiza că, dacă primăriile și Consiliul județean nu aplică planul tarifar asumat pentru serviciile furnizate de Apa Serv, vor trebui să returneze banii europeni primiți pentru realizarea proiectului amintit.
decizie apaCum s-a ajuns în aceasă situație ? Aplicarea întocmai a planului tarifar asumat în contractul de finanțare semnat încă din 2007 de acționarii ADI Apa Valea Jiului ar fi însemnat o ajustare anuală a tarifelor pentru furnizarea de servicii de alimentare cu apă și canalizare în Valea Jiului undeva la 3-5% pe an. Adică, o creștere a prețurilor de circa 10 bani/mc. Cum însă, atrași în tăvălugul populismului politic cu impact electoral pe tema prețului apei în Valea Jiului, toată lumea a ignorat obligațiile asumate într-un contract european fără a evalua corect consecințele, s-a ajuns la situația de astăzi, în care ajustările de preț trebuiesc operate într-un ritm accelerat, având în vedere că autoritățile locale și cele județene nu-și permit o penalizare de 40 de milioane de euro.

Situația generată de acest subiect riscă să degenereze, din păcate, din nou în inutile controverse și populisme politice. Directorul general al ASVJ, Costel Avram spune că impactul generat de ajustarea de tarife poate fi însă atenuat de măsuri sociale și legislative pe care, de altfel, unii parlamentari le-au și asumat deja în fața cetățenilor și pe care, sunt datori să le susțină în continuare.

 

Costel Avram: ”Dacă acționarii Apa Serv decid să dăm apă gratuit, noi suntem perfect de acord !”

Ca manager al SC Apa Serv Valea Jiului am obligația de a pune în aplicare deciziile luate de acționarii societății și de a menține această firmă, a cărei activitate este foarte importantă pentru toți cetățenii Văii Jiului, în parametri de funcționare eficientă.

Vreau să vă spun că deciza de majorare a tarifelor nu este un moft al meu, ci este o obligație pe care membrii ADI au asumat-o la
închierea contractului de finanțare a proiectelor de modernizare a infrastructurii și nu au respectat-o conform graficului, din
motive care țin de populism.

costel-avramPersonal, am căutat toate soluțiile prin care să putem evita această ajustare de tarif, mai ales că performanțele economice actuale ale firmei sunt bune, iar soluțiile manageriale pe care le-am adoptat în ultimii ani au adus SC Apa Serv în postura de a fi un agent economic de stat fără datorii și cu profit. Peste tot, răspunsul a fost același: dacă nu se aplică planurile tarifare asumate, se pierde finanțarea europeană și acționarii Sc Apa Serv trebuie să restituie cele 40 de milioane de euro investiți din bani europeni.

 Vă spun cu toată seriozitatea că, în ceea ce mă privește, dacă primarii Văii Jiului, care sunt acționarii noștri, prin ADI-Apa Valea Jiului, își asumă această responsabiltate, eu, ca manager al operatorului de furnizare a apei potabile în Valea Jiului, sunt gata să dau și gratuit apă pentru populație.

 Lucrurile trebuie privite însă cu seriozitate și asumate conform regulilor europene, iar populismul politic pe acest subiect trebuie
eliminat din dezbaterea publică.

COSTEL AVRAM,

Director general

Apa Serv  Valea Jiului

 

[slideshow_deploy id=’19658′]