(FOTO) SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII ÎN HUNEDOARA

                 În perioada 28 septembrie – 2 octombrie  se va derula, la nivel naţional, cea de-a zecea ediţie a campaniei „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, eveniment de tradiţie a Poliţiei Române, în cadrul căreia vor fi abordate domenii de interes instituţional precum: delincvenţa juvenilă, victimizarea minorilor, furturile, înşelăciunile, tâlhăriile stradale, infracţiunile de criminalitate organizată şi siguranţa rutieră.

DSC_0083 - Copy

În judeţul Hunedoara poliţiştii structurii de Analiză şi Prevenirea a Criminalităţii şi-au planificat diverse activităţi, în funcţie de grupurile ţintă vizate şi de tipul mesajelor preventive ce vor fi promovate pentru conștientizarea populaţiei cu privire la importanţa adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale. În organizarea şi derularea acestor acţiuni au fost cooptaţi parteneri din diverse domenii: autorităţi locale, unităţi de învăţământ, societăţi comerciale, organizaţii neguvernamentale, instituţii guvernamentale și mass-media.

DSC_0092 - Copy

 

Astfel, în cadrul întâlnirilor şi acţiunilor organizate vor fi abordate aspecte privind delincvenţa juvenilă, violenţa în şcoli, victimizarea minorilor, periculozitatea consumului de droguri, importanţa protejării bunurilor proprii, precum şi siguranţa rutieră. În cadrul acestora, poliţiştii hunedoreni se vor întâlni cu elevi, părinţi, profesori, psihologi şcolari, proprietari de autoturisme, locuinţe, vârstnici şi conducători auto.

DSC_0099 - Copy

În judeţul Hunedoara, campania națională „Săptămâna Prevenirii Criminalității – ediţia a X-a”, va include următoarele activităţi:

Ziua I: 28.09.2015 (luni) – domeniu: Prevenirea victimizării minorilor

ora 10.00Conferinţa de presă pentru lansarea în judeţul Hunedoara a evenimentului, la sediul Poliţiei municipiului Deva, în sala de briefing. Vor participa reprezentanţi ai conducerii I.P.J. Hunedoara şi ai structurilor implicate în organizare, respectiv poliţişti de prevenire a criminalităţii, de ordine publică şi rutieri.

DSC_0152

Cu această ocazie va fi lansat şi proiectul local „Prevenirea BULLYING-ULUI în liceele hunedorene”, iniţiat în parteneriat cu Fundaţia „Conexiuni” Deva şi co-finanţat de Consiliul Judeţean Hunedoara, ce va fi implementat în municipiile Hunedoara şi Petroşani, în perioada următoare, octombrie – decembrie 2015. Proiectul este continuarea unei „bune practici” realizată deja, în municipiul Deva, în perioada mai – iunie 2015, sub sloganul „BULLYnă albă pentru toleranţă”. Au participat în proiect 25 de elevi, 174 de profesori şi 27 de părinţi, care au fost informaţi despre consecinţele grave şi manifestările cyberbullying-ului şi a fenomenului de bullying în rândul adolescenţilor.

ora 12.00 – o acţiune stradală, în centrul municipiului Deva, constând într-o expoziţie foto umană (lanţ uman) realizată de elevii a două licee din Deva, care vor purta tricouri inscripţionate cu mesaje preventive şi vor expune fotografii color A3, realizate de ei, cu ipostaze de bullying din şcolile lor. Vor fi distribuite şi pliante informative pe această temă.

În toate municipiile şi oraşele din judeţ, poliţiştii de proximitate vor participa la activităţi de instruire a elevilor din clasele gimnaziale, în care vor distribui pliantele cu sloganul „Siguranţă de nota 10” şi vor transmite recomandări preventive despre siguranţa minorilor la şcoală şi acasă.

DSC_0158

Ziua II: 29.09.2015 (marţi) – domeniu: Prevenirea delincvenţei juvenile

ora 09.00 – o activitate „Să învăţăm din greşeli” ce va fi derulată la

Liceul Teoretic „Téglás Gábor” Deva, la clasa a XI-a. Elevii timp de două ore vor afla prin metode de învăţare practice, non-formale, despre procedura penală în cazul comiterii vreunei infracţiuni la vârsta minoratului şi despre însemnătatea menţinerii „cazierului” curat pentru evoluţia lor ulterioară. Vor învăţa noţiuni noi precum: plângere penală, dosar penal, autor de infracţiune, complice, instigator, tăinuitor, anchetă judiciară, interogatoriu etc. şi vor putea să înţeleagă rolul poliţistului, procurorului şi judecătorului în procesul penal.

ora 11.00 – o vizită, cu acelaşi grup de elevi, la Penitenciarul Bîrcea Mare, unde poliţiştii vor mijloci un dialog între liceeni şi tineri aflaţi în executarea unor pedepse privative de libertate, pentru fapte comise în perioada minoratului  (furt, tâlhărie, loviri sau alte violenţe). De asemenea, elevii vor avea ocazia să viziteze spaţiu de reţinere a tinerilor încarceraţi. Scopul acţiunii va fi de conştientizare a participanţilor, cu privire la riscul asumat, dacă se lasă manipulaţi de anturaj sau decid să încalce legea.

         La nivelul subunităţilor de poliţie din judeţ, poliţiştii de ordine publică vor participa la activităţi de instruire a elevilor de liceu, în care vor prezenta un material video „Alege să alegi”, ce conţine o serie de interviuri cu minori din judeţul Hunedoara, încarceraţi la penitenciarul Târgu Mureş, pentru comiterea unor infracţiuni cu violenţă.

 

DSC_0175

Ziua III: 30.09.2015 (miercuri) – domeniu: Prevenirea infracţiunilor contra   patrimoniului

ora 12.00 – în interiorul Centrului Comercial Shopping City Deva, poliţiştii vor amenaja un stand de informare a cetăţenilor, privitor la protejarea bunurilor din patrimoniul personal: locuinţa, autoturismul, bunurile personale. Vor fi distribuite pliante informative şi recomandări preventive în acest sens, iar conducătorii auto care şi-au lăsat bunuri de valoare la vedere în autoturismele din parcarea centrului comercial, vor fi anunţaţi prin staţia audio a hypermarket-ului şi invitaţi la standul poliţiştilor pentru a fi avertizaţi cu privire la posibilele consecinţe ale comportamentului neglijent.

         În întreg judeţul, în mediul urban, poliţiştii de ordine publică vor realiza campanii stradale în parcările supermarket-urilor/magazinelor alimentare, prin care vor distribui cetăţenilor, pliante cu recomandări preventive pe teme privind înşelăciunile prin metoda „accidentul”, tâlhăriile stradale, furturile din genţi, buzunare, poşete, a furturilor de/din autoturisme şi a celor din locuinţe şi gospodării rurale.

DSC_0208

Ziua IV: 01.10.2015 (joi) – domeniu: Prevenirea criminalităţii organizate

ora 12.00 – o întâlnire cu elevii de liceu din cadrul a şase unităţi de învăţământ din municipiul Deva (Colegiul Naţional „Decebal”, Colegiul Tehnologic Energetic „D. Hurmuzescu”, Colegiul Naţional Sportiv „Cetate”, Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria”, Liceul de Arte „S. Toduţă”, Liceul Tehnologic „G. Moisil”),  pe tema  prevenirii consumului şi traficului de droguri. Acţiunea se va derula în sala festivă a Colegiului Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva şi pe lângă poliţiştii de prevenire sunt invitaţi să participe şi reprezentanţi ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Hunedoara şi ai Centrului de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog Hunedoara.

Liceenii vor fi informaţi cu privire la riscurile, efectele şi prevederile legale din domeniu şi, vor avea ocazia să afle elemente concrete din câteva studii de caz soluţionate în judeţul nostru.

ora 13.00 – va fi realizat un flashmob în Piaţa Unirii din centrul municipiului Deva, de către elevii colaboratori ai I.P.J. Hunedoara, cu scopul conştientizării întregii comunităţi asupra efectelor nocive ale drogurilor. Tinerii vor promova muzica şi dansul ca o alternativă sănătoasă la consumul de substanţe etnobotanice şi narcotice.

           În judeţ, poliţiştii de ordine publică vor fi prezenţi în unităţile de învăţământ liceale, unde vor prezenta elevilor, o prezentare power-point cu aceeaşi temă de dezbatere şi vor iniţia o dezbatere cu elevii şi cadrele didactice.

DSC_0214

 Ziua V: 02.10.2015 (vineri ) – domeniul:  Siguranţa rutiera  ora 10.00 – va avea loc în municipiul Deva, o acţiune de prevenire a accidentelor rutiere grave cauzate de traversarea neregulamentară a pietonilor. Poliţiştii împreună cu reprezentanţii Primăriei municipiului Deva, vor inscripţiona, pe partea carosabilă, mesajele de descurajare a traversării neregulamentare „Alege Viaţa – Nu trece dincolo”, care vor fi vizibile în „punctele negre” (zone cu risc criminogen ridicat) identificate, respectiv fosta trecere pietonală din staţia OPERA, pe strada Mihai Eminescu (între Astoria şi fostul magazin Trident) în dreptul sediului Băncii Transilvania şi pe strada Mărăşti, la 15 metri de trecerea pietonală (între localul de alimentaţie publică „Arena” şi Sala Sporturilor). Cu această ocazie, cetăţenii vor primi  de la poliţişti şi pliante informative cu recomandări pentru creşterea siguranţei în traficul rutier.

          În judeţ, poliţiştii rutieri vor desfăşura acţiuni preventivă în trafic, pentru diminuarea riscului rutier şi a accidentelor grave cauzate de traversarea neregulamentară a pietonilor, prin care vor distribui pliante informative cu recomandări pentru creşterea siguranţei rutiere, tuturor cetăţenilor întâlniţi în zonele aglomerate.

[slideshow_deploy id=’22083′]



(Următoarea știre) »