Turiști rătăciți în Pasul Vâlcan

Doi bărbaţi au plecat cu telegondola spre staţiunea montană Straja, de unde s-au aventurat spre staţiunea Pasul Vâlcan şi s-au rătăcit.

P1390348

În căutarea acestora au pornit jandarmii hunedoreni din cadrul Postului de Jandarmi Pasul Vâlcan, împreună cu salvamontiştii din cadrul Serviciului Salvamont Hunedoara.

Bărbaţii au fost găsiţi în jurul orei 23.30, în zona Valea Baleia din Munţii Vâlcan. Jandarmii hunedoreni i-au transportat pe cei doi în municipiul Lupeni şi nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Cei doi, în vârstă de 17, respectiv 36 de ani, domiciliaţi în municipiul Lupeni, le-au povestiti jandarmilor hunedoreni faptul că au plecat pe munte în jurul orei 14.00 şi intenţionau să parcurgă cu bicicletele traseul Lupeni- Vf. Straja- Vulcan, însă, cand au plecat dinspre Vf. Straja, către Vulcan, s-au abătut de la traseul marcat şi astfel au ajuns în zona Valea Baleia. Datorită faptului că s-a înnoptat, iar zona în care au ajuns nu o cunoşteau, precum şi faptul că asupra lor nu aveau lanterne care să le permită să vadă suficient de bine, au solicitat sprijin prin apelarea la 112.

Bărbaţii aveau asupra lor doar lanternele de la biciclete şi echipament neadecvat muntelui şi condiţiilor meteorologice din această perioadă a anului, fapt ce, în condiţiile în care căutarea lor ar fi durat mai mult, ar fi avut efecte negative asupra stării de sănătate a ambilor turişti.

Jandarmii montani spun că : ”Recomandă tuturor celor care se aventurează pe munte, să poarte echipament adecvat, să se informeze asupra itinerariului propus şi gradului de dificultate, să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu, să consulte prognoza meteo pentru perioada şi zona în care doresc să ajungă şi să aibă asupra lor orice alte materiale (chibrituri/ brichete/ lanterne/ materiale de prim ajutor etc.), care i-ar ajuta să reziste pe munte în caz de nevoie.De asemenea, jandarmii hunedoreni recomandă turiştilor ce se aventurează pe munte şi întampină dificultăţi ce le-ar putea pune în pericol viaţa şi/sau sănătatea, sau alte situaţii similare, să nu ezite să apeleze la sprijinul jandarmilor montani.”

[slideshow_deploy id=’19661′]



(Următoarea știre) »