Pensiile speciale pentru parlamentari ajung şi în Valea Jiului

Foşti parlamentari din Valea Jiului vor beneficia de pensiile speciale votate de senatori şi deputaţi.

pizap.com14503654989301

Parlamentarii au adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor însă în forma modificiată. În urma reexaminării cerute de Klaus Iohannis, astfel încât aceştia vor beneficia de pensie doar dacă nu sunt realeşi şi au încheiat cel puţin un mandat complet de parlamentar. Astfel, parlamentarii vor primi o pensie specială, calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei. Pentru a beneficia de pensie, ei vor trebui să fi încheiat cel puţin un mandat complet. Un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei. Din Valea Jiului, beneficiari ai acestei legi speciale sunt Ioan Rus (fost deputat PSD), Ion Hortopan (fost deputat PRM), dar şi Vasile Ioan Savu (Minorități).

Cel mai controversat dintre ei este Vasile Ioan Savu, fost lider al minerilor din Valea Jiului, după Miron Cozma. Savu a fost deputat în legislatura 2000-2004 din partea inexistentei Asociaţii a Macedonenilor Slavi din România, înfiinţată de el dintr-un condei, în ciuda protestelor venite la acea vreme chiar şi din partea etnicilor macedoneni.

Ioan Rus este preşedintele PSD Petroşani şi a fost deputat în legislatura 2000 – 2004, când a fost şi membru al Comisiei pentru politica economică, reformă şi privatizare. De asemenea, a fost numit vicepreşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Filipine şi membru al celor cu Franta si Croatia. Ioan Rus s-a născut în data de 24 mai 1959, comuna Bobâlna – judeţul Cluj, şi este de profesie inginer chimist. La ora actuală este consilier local la Petroşani, din partea PSD.

Ioan Hortopan este acum preşedintele Ligii Sindicatului Pensionarilor Minieri din Valea Jiului. Ion Hortopan s-a născut la data de 7 octombrie 1943 în com. Turcinești ( județul Gorj) şi a absolvit cursurile Facultății de Mine din cadrul Institutului de Mine din Petroșani, devenind inginer minier. A lucrat ca inginer și cercetător științific. Pe listele  Partidului România Mare (PRM) a fost ales deputat pentru legislatura 1992-1996 şia  fost membru al Comisiei pentru industrii și servicii, precum și vicepreședintele Comisiei de anchetă privind situația flotei comerciale române.

Şi Ştefan Păşcuţ – născut în 1956 în Tuşnad, Satu Mare – a tecut prin Parlament, unde, în 2001, l-a înlocuit în Camera Deputaţilor pe Costel Avram, care la acea vreme reprezenta tot PRM. A fost deputat până la alegerile din 2004.. Acum este consilier local la Lupeni din partea PNL.

[slideshow_deploy id=’17454′]