Prefectura Hunedoara prinsă în „războiul” declaraţiilor politice

Prefectul  Judeţului Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu, reclamă prin intermediul unui comunicat de presă că, de câte ori se apropie campania electorală şi alegerile, Prefectura Hunedoara este transformată în „arbitru” de actorii politici, mai ales când aceştia rămân fără argumente.
fcf1f3f266a5b06752b20b966ce4b8a6
 
Potrivit oficialilor Prefecturii Hunedoara, în ultima perioadă au existat tot mai multe afirmații în spațiul public legate de modul în care prefectul, ca reprezentant al Guvernului, își desfășoară activitatea în raport cu administrațiile publice din județ, în special cu cea din municipiul Hunedoara. „Ne exprimăm regretul că foștii parteneri de dialog aleg să informeze incorect publicul doar pentru că există o oarecare agitație preelectorală. De fiecare dată, atunci când alegerile se apropie, instituția noastră este solicitată să intervină în situații care sunt disputate de actorii politici, mai ales când aceștia rămân fără argumente. Este evident că aluziile la independența politică a unui prefect nu pot dispărea în contextul actual, dar asta nu înseamnă că este și real partizanatul”, se spune în comunicatul de presă la care facem referire. Pe de altă parte, oficialii sunt de părere că, în perioada următoare se vor accentua declarațiile și manifestările de opinie ale celor care urmează să se angajeze în competiția electoralăcare se apropie, însă reprezetanţii Prefecturii Hunedoara spun că singura preocupare a instituției este „de a asigura un climat de dialog, echilibru și analiză obiectivă, în mod nepărtinitor și echidistant, a tuturor aspectelor care țin de legalitatea administrațiilor publice din județul Hunedoara”.
Conform datelor oficiale, în cursul anului trecut s-a procedat la controlul de legalitate a unui număr de 40.285 de acte administrative adoptate sau emise  de autorităţile administraţiei publice locale  şi judeţene. Dintre acestea, 234  sunt hotărâri adoptate de  Consiliul Judeţean;  732 – dispoziţii  emise de Preşedintele  Consiliului  Judeţean;  9.974 sunt hotărâri adoptate de  Consiliile locale, în timp ce  29.345 dispoziţii emise  de primarii unităţilor administrativ teritoriale.
„Pentru actele considerate  nelegale sau necorespunzătoare  din punct de vedere  al tehnicii legislative, s-a înaintat procedură prealabilă solicitându-se reanalizarea lor în scopul  completării, modificării  sau revocării, după cum urmează: un număr total de 418 proceduri prealabile sau atenționări privind neconformitatea actelor administrative cu normele legale, din care s-au efectuat 115 proceduri/atenționări pentru dispoziţii emise de către primari şi 303 proceduri/atenționări pentru hotărâri adoptate de către consiliile locale;
 un număr de 406 acte au fost revocate, completate,  modificate  sau au fost comunicate precizări din care a rezultat legalitatea actelor criticate. Nu au fost revocate, ca urmare a procedurilor efectuate, un număr de 9 hotărâri ale consiliilor locale și un număr de 3 dispoziții ale primarilor, care au generat acțiuni prin care au fost sesizate instanțele de contencios”, au menţionat reprezentanţii Prefecturii Hunedoara.
 
Pe de altă parte, Prefectul județului Hunedoara precizează că nu dorește să intre într-o dezbatere cu conotații politice și consideră că declarațiile politice sunt esența unui sistem democratic, dar acestea trebuie să aibă un suport real pentru a fi utile cu adevărat locuitorilor județului Hunedoara. Cât priveşte funcția deținută în prezent, aceea de prefect, Sorin Vasilescu susţine că va stărui în respectarea legilor în vigoare ale României, care guvernează administrația publică și că nu va ceda presiunilor politice.
[slideshow_deploy id=’22083′]