Astăzi este Ziua Mondială a Teatrului

Organizată pentru prima dată la Viena, în 1961, în timpul celui de-al IX-lea Congres Mondial al Institutului Internațional de Teatru, Ziua mondială a teatrului a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naționale ale Institutului Internațional de Teatru. Înființat în 1948, la inițiativa UNESCO, Institutul Internațional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizație non-guvernamentală din domeniul artistic.

teatru1

În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internațional e invitată să comunice reflecțiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul. Mesajul este tradus apoi în peste 20 de limbi, citit spectatorilor înaintea reprezentației din seara zilei de 27 martie, publicat în ziare și reviste, difuzat la radio și televiziune. Mesajul pentru 2016 este semnat de regizorul rus Antatoly Vassiliev.

”Avem nevoie de teatru? Aceasta este întrebarea a mii de profesioniști dezamăgiți din teatru și a milioane de oameni care au obosit să se tot întrebe. De ce avem nevoie de teatru? În acești ani în care scena este atât de nesemnificativă comparativ cu piețele și terenurile de stat unde se joacă tragediile autentice ale vieții reale. (…) Teatrul ne poate spune totul. Cum de zeii locuiesc în cer, modul în care deținuții stau în peșteri uitate în subteran, felul în care pasiunea ne poate ridica și cum dragostea poate provoca suferință, de ce nimeni nu are nevoie de o persoană bună în această lume (…) — teatrul poate spune totul. Teatrul a fost întotdeauna și va rămâne pentru totdeauna. Și acum, în ultimii 50 sau 70 de ani, este deosebit de necesar. Pentru că, dacă aruncăm o privire la toate artele publice, putem vedea imediat că numai teatrul ne dă — un cuvânt, o privire, un gest. Nu are nevoie de niciun intermediar pentru a lucra între ființele umane — constituie partea cea mai transparentă a luminii. (…) Avem nevoie de orice fel de teatru. Există doar un singur teatru de care cu siguranță nu are nevoie nimeni — un teatru de jocuri politice, un teatru de ordin politic, un teatru de politicieni, un teatru inutil de politică. Cu siguranță, nu avem nevoie de un teatru de teroare de zi cu zi — fie individual sau colectiv, nu avem nevoie de teatrul de cadavre și sânge pe străzi și în piețe, în capitale sau în provincie, un teatru fals de ciocniri între religii sau grupuri etnice”, se arată în mesajul lui Anatoly Vassiliev, potrivit site-ului www.world-theatre-day.org.

Gândurile noastre se îndreaptă, cu ocazia acestei frumoase zile, care coincide și cu câteva frumoase sărbători ale creștinătății (paștele catolic respectiv Ziua Luminii și a Vieții – pentru comunitatea ortodoxă) spre minunații actori ai Teatrului ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani, cărora le datorăm atât de multe clipe frumoase petrecute împreună, în sălile de spectacol, în viața de zi cu zi sau în spațiul de comunicare virtual. Întregii echipe a teatrului din Petroșani le dorim, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, sănătate, bucurii, succes și milioane de aplauze. LA MULTI ANI !

teatru2[slideshow_deploy id=’17217′]