SCENARIU DE GROAZĂ.Acțiune de intervenție contracronometru în județul Hunedoara

Accident major, cu 15 victime, pe DN 66 între localităţile Simeria şi Băcia. Este scenariul unui exerciţiu amplu de cooperare la care au participat echipaje de pompieri, jandarmi, poliţie, ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă, paramedici SMURD şi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Direcţiei de Sănătate Publică, UPU Deva, Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Simeria

 IMG_7797

În data de 30.03.2016, în jurul orei 10:35, în dispeceratul integrat al C.J.C.C.I. s-a primit un apel prin sistemul unic de apel 112, pe timpul căruia un conducător auto (participant la trafic) anunţa producerea unui accident de circulaţie, pe drumul DN 66 Simeria –Haţeg, produs între un autocar cu pasageri şi un autocamion de mare tonaj.

IMG_7846

Apelantul nu a putut preciza numărul de persoane care se afla în autocar, dar a menţionat că impactul dintre cele două autovehicule a fost foarte violent, încât autocarul este răsturnat în afara părţii carosabile fiind foarte avariat, iar conducătorul autocamionului este blocat în cabină şi circulaţie blocată pe un singur sens.

IMG_7849

După sosirea primelor forţe la faţa locului şi efectuarea unei evaluări a accidentului s-a constatat că, în autocarul accidentat se aflau 14 de victime cu diferite leziuni, dintre care 2 persoane de sex masculin decedate, iar în autocamion se afla conducătorul auto încarcerat, care se afla în stare de inconştienţă. Autocarul se afla în afara părţii carosabile, răsturnat pe partea dreaptă, obturând astfel accesul prin uşile de acces destinate pasagerilor, iar din rezervor se scurgea carburant.

IMG_7845

Având în vedere amploarea evenimentului, dar şi numărul de victime, la propunerea inspectorului şef al I.S.U. Hunedoara, a fost activat Planul Roşu de Intervenţie – etapa II, toate acţiunile de intervenţie desfăşurându-se sub coordonarea Prefectului Judeţului Hunedoara, domnul Sorin Adrian VASILESCU şi inspectorului şef al ISU Hunedoara, domnul locotenent colonel Viorel DEMEAN.

IMG_7873

La desfăşurarea acţiunilor de intervenţie au participat un număr impresionant de forţe şi mijloace, 2 ofiţeri, 27 subofiţeri, 4 paramedici, 1 PMA, 2 AT5003, 1 Descarcerare, 1 ATPVM, 3 ambulanţe tip B2 din partea I.S.U. Hunedoara, 1 ofiţer şi 5 subofiţeri, din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Decebal” Hunedoara, 4 maşini şi 8 agenţi  din partea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara, 1 medic, 2 asistenţi, 2 ambulanţieri, 1 ambulanţă tip C1, 1 ambulanţă tip B2 din partea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Hunedoara, 1 medic şi 2 asistenţi din partea UPU Deva, 3 paramedici din partea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Simeria.

Scopul acestui exerciţiu a fost verificarea gradului de pregătire pentru intervenţie a componentelor sistemului local de management al situaţilor de urgenţă, timpilor de răspuns a forţelor de intervenţie stabilite pentru etapa  a II-a a planului roşu de intervenţie cât şi testarea capacităţii de comandă şi aptitudinile de cooperare între forţele implicate.

[slideshow_deploy id=’30675′]