Procurorii l-au vrut după gratii pe braconierul care a scuns kosonii în vizuina unei vulpi

Hunedoreanul Adrian Stoicoi, acuzat de braconaj arheologic, nu a ajuns după gratii, așa cum au cerut procurorii. Instanța a dispus menținerea controlului judiciar.
 
Dosarul hunedoreanului s-a judecat la Alba Iulia, unde anchetatorii au cerut reîntoarcerea lui Adrian Stoicoi după gratii, însă fără succes. „Respinge cererea privind înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar cu măsura preventivă a arestării preventive, cu privire la inculpatul Stoicoi Adrian – ca neîntemeiată. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare”, se arată în dispozitivul sentinței. 
Adrian Stoicoi este  anchetat sub măsura controlului judiciar într-un dosar privind traficul de comori dacice sustrase din siturile arheologice din Munţii Orăştiei. Judecătoria Alba Iulia a dispus arestarea acestuia pe o perioadă de 29 de zile, începând cu data de 13 mai 2016. Tribunalul Alba a admis, însă contestația acestuia și a decis punerea lui sub control judiciar. Procurorii spun că în cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpatul a ajutat alţi braconieri ai siturilor arheologice să sustragă bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional şi a păstrat bunurile sustrase de aceştia. „În acest sens, în cursul anului 2014 în apropierea locuinţei sale a fost depistat ascuns un tezaur de 139 monede Koson din aur, din care inculpatul a vândut unei persoane o monedă cu suma de 700 euro, iar ulterior la începutul anului 2016 a vândut mai multe artefacte (trei statuete din bronz reprezentând zeităţi antice romane Seraphis, Minerva şi Jupiter, o cupă metalică) şi trei monede koson din aur”, a informat PCA Alba Iulia.
De menționat că monedele ascunse de hunedorean au fost descoperite întâmplător de trei copii din Ocolişul Mic, într-o viziună de vulpe de la marginea satului, iar tezaurul a fost predate organelor statului.
sursa foto:www.ziare.com
[slideshow_deploy id=’24093′]