Workshoop pe teme de comunicare al operatorilor de apă și canalizare din România găzduit la Petroșani, de Apa Serv Valea Jiului

ara1Săptămâna trecută, la Petroșani, a avut loc un important seminar de lucru organizat de Asociația Română a Apei, Comitetul Bazinal Olt-Jiu. Evenimentul găzduit de Apa Serv Valea Jiului, a reunit reprezentanți ai serviciilor Comercial-Relații Publice-Mass Media din cadrul operatorilor de apă din toată România. Astfel, un număr de 35 de specialiști ai operatorilor de apă din Timișoara, Sibiu, Buzău, Cluj, Zalău Vâlcea, Brașov, Timișoara, Baia Mare, Iași, Călărași, Galați, Focșani, Arieș, Neamț și, bineînțeles, Petroșani au fost prezenți la dezbaterile care au vizat o serie de teme de actualitate din agenda activităților operatorilor acestui tip de servicii de utilitate publică.

Vineri, comunicatorii prezenți la întâlnirea de la Petroșani au participat și la un work-shop cu tema ”Parteneriatul purtătorilor de cuvânt cu jurnaliștii”. Evenimentul s-a constituit într-un inedit schimb de experiență între reprezentanții operatorilor și mai mulți jurnaliști din Valea Jiului.

comunicare-apa-serv1”Am avut ocazia de a media, cu acest prilej, o inedită dar foarte interesantă și, sper, la fel de utilă întâlnire între comunicatorii din cadrul societăților de apă și canalizare și o parte din liderii presei locale din Valea Jiului. Le mulțumesc jurnaliștilor Diana Mitrache (Mondo TV), Ilie Pintea (Radio România Actualități), Cătălin Docea (Ziarul Văii Jiului), Tiberiu Vințan (Grupul de presă Exclusiv), Marius Mitrache (Cronica Văii Jiului) și Cornel Pintea (Kapital TV) pentru că au ales să fie alături de noi în această importantă zi în care s-a dat și startul unei noi competiții electorale în România. Am apreciat și în cadrul dezbaterilor rolul esențial pe care-l are presa în intermedierea unei relații corecte, obiective și în același timp utile cu beneficiarii noștri. Am convingerea că experiența pe care am dobândit-o în urma acestei întâlniri va fi una în măsură să asigure o și mai bună relație a operatorilor acestui serviciu de utilitate publică și cetățeni, relație intermediată și prin intermediul presei”, a declarat Costel Avram, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

ara5Importanța relației dintre comunicatorii instituțiilor de utilitate publice și jurnaliști a fost evidențiată și de Thomas Roth, secretar al Comitetului Olt-Jiu al Asociației Române a Apei și șef al Serviciului de Relații Publice de la SC Apă Canal SA Sibiu. Fost jurnalist, Thomas Roth apreciază că printr-o relație corectă, competentă și eficientă între cele două segmente de comunicatori, beneficiarii serviciilor prestate de operatorii locali și regionali de apă și canalizare dar și publicul, pot avea parte de informații exacte și, mai ales, utile, în legătură cu utilizarea eficientă a acestui tip de servicii publice.

În acest sens, specialiștii în comunicare publică de la Apa Serv Valea Jiului le-au prezentat colegilor modul în care s-a născut ideea campaniei ”Canalizarea NU este coșul tău de gunoi”, modul în care aceasta a fost derulată la nivelul Văii Jiului și impactul deosebit de care aceasta s-a bucurat în rândul publicului.

ara3La întâlnirea specialiștilor din cadrul operatorilor de apă din România au fost discutate, de asemenea, și alte subiecte de interes precum ”Bune practici privind comunicarea cu clienţii” (documentar prezentat de Florin Donisă, Şef Departament Exploatare Apa Serv Valea Jiului); ”Declaraţia de presă privind activitatea operatorului văzută prin prisma

Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (Studiu de caz prezentat de Thomas Roth, Şef Birou Relaţii Publice S.C. Apă-Canal S.A. Sibiu), ”Gestionarea crizelor de apă în mediul online” (material prezentat de Cristina Borca, Şef Birou Comunicare şi Relaţii Publice “Aquatim” S.A. Timişoara); ”Sugestii pentru îmbunătăţirea componentei de relaţii cu publicul a operatorilor regionali de apă şi apă uzată (soluții prezentate de Timotei Oprea, purtător de cuvânt Compania de Apă Buzău); ”Aplicarea principiului Poluatorul plăteşte” (documentar prezentat de Laura Şandor, Şef Serviciu Comercial S.C. “Vital” S.A. Baia Mare) etc.

ara4Apreciez că am avut, împreună cu colegii din ARA, o nouă acțiune reușită, cu multe învățăminte și experiențe împărtășite care ne vor fi tuturor utile în activitatea noastră viitoare. În același timp, mă bucur că am putut fi și de această dată gazde prmitoare și să le arătăm colegilor din țară nu doar cum ne desfășurăm noi activitatea la Apa Serv, dar și câte ceva din frumusețile acestei zone minunate din România care este Valea Jiului”, a concluzionat Costel Avram, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

[slideshow_deploy id=’19661′]