Șapte persoane au ajuns în cursul nopții la spital ca urmare a gerului ce a afectat județul Hunedoara

În contextul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie a avertizării COD PORTOCALIU de ger persistent, cu minime intre – 29 si – 15 grade, iar maxime intre – 15 si – 10 grade Celsius, valabil in judetul Hunedoara, in intervalul 9 – 10 ianuarie, pe tot parcursul noptii trecute au fost organizate patrule de identificare a persoanelor vulnerabile care pot fi afectate de gerul naprasnic.

In cele 257 misiuni de patrulare desfasurate in timpul noptii au fost implicate forte din cadrul Serviciului de Ambulanta Judetean (190 patrule), Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (36 patrule), Inspectoratului de Jandarmi Judetean (16 patrule), Politiei Locale (14 patrule) si Inspectoratului de Politie Judetean (1 patrula).

Pana in aceasta dimineata 7 persoane au fost preluate de pe strada din Vulcan, Petrosani, Hunedoara si Pravaleni si dintr-o curte din Brad. Patru persoane au fost transportate cu hipotermie la Unitatea de Primiri Urgente in timp ce alte 3 au fost cazate la centrele de primire.

Barbatul preluat dintr-o curte din Brad a fost gasit in stare grava, in hipotermie si cu un traumatism cranio-cerebral, si transportat de SAJ cu o ambulanta la Unitatea de Primiri Urgente. Un alt barbat preluat in aceasta dimineata, in hipotermie si stop cardio respirator, din localitatea Pravaleni a fost resuscitat la Centrul de Primiri Urgente din Brad.

In cursul noptii doua trenuri de calatori au inregistrat, pe teritoriul judetului Hunedoara, intarzieri de peste 150 de minute din cauza defectiunilor aparute, din cauza gerului, la sistemul electric al locomotivelor. Este vorba despre trenul personal 2007, ce face legatura intre Simeria si Petrosani, si un tren accelerat care circula pe ruta Bucuresti – Cluj.

„Inspectorul sef al I.S.U. Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean, a dispus continuarea monitorizarii, si in cursul acestei zile, a situatiilor generate de codul portocaliu in judetul Hunedoara de la nivelul Centrului Judetean de Conducere si Coordonare a Interventiei alcatuit din reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratului de Jandarmi, Inspectoratului de Politie, Directiei de Sanatate Publica, Drumurilor Nationale, Sistemului de Gospodarire a Apelor, E-nel, Delgaz Grid si Regionalei CFR. Medicii spun ca semnele hipotermiei sunt: frisoanele intense, somnolenta si tulburari ale starii de constienta, rigiditatea mainilor si picioarelor sau aparitia dificultatilor in vorbire.

Pentru a face fata gerului, hunedorenii sunt sfatuiti sa poarte haine groase in mai multe straturi, caciula si manusi sa se hidrateze, sa consume legume si fructe si sa evite consumul bauturilor alcoolice. De asemenea, deplasarile pe distante lungi ar trebui evitate” explică mr. Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.

[slideshow_deploy id=’36590′]