IN MEMORIAM – CRISTINA ADELA FOIȘOR (BĂDULESCU)

Cristina-Adela

Nascuta pe 7 iunie 1967 in Petrosani, din familia Badulescu.

Tatal, Dumitru, profesor de fizica; Mama, Margareta profesoara de matematica.

A studiat la Petrosani pana la absolvirea liceului, apoi la Universitatea de Vest din Timisoara, la facultatea de Matematica.

De mic copil a fost atrasa de arte in general, muzica, literatura, sport. Sahul l-a invatat de mica  ajungand pe culmi inalte ale acestui domeniu in scurt timp.

A inceput sa participe in turnee oficiale de la varsta de 13 ani, facand progrese rapide. Un an mai tarziu, de la 14 ani a inceput sa castige campionatele nationale ani la rand.

In cei 35 de ani de cariera sahista a obtinut nenumarate titluri sahiste. Primul castig important i l-a adus participarea la campionatul European in 1985, castigand medalia de bronz. A primit titlul de Mare Maestra Internationala la 22 de ani, cel mai prestigious si inalt titlu sahist, iar patru ani mai tarziu la 26 de ani a obtinut si titlul de Maestru International.

Incepand cu 1988, de la 21 de ani a Representat Romania la 14 Olimpiade pana in 2016 jucand mereu pe primele 2 mese. Cel mai bun rezultat individual la Olimpiada a fost locul 7 pe masa, iar cu echipa s-a clasat in top 10 de mai multe ori.

De-asemenea a representat Romania si la Campionatele Europene si Mondiale pe echipe, castigand argint și bronz (1997, 2001).

In tara a fost legitimata la mai multe echipe de-a lungul anilor obtinand mereu titluri nationale si internationale pe echipe, dar si individual.

In strainatate a reprezentat diferite echipe in Franta, Germania, Belgia, Serbia, Muntenegru.

A fost multipla campiona nationala, sigura care a reusit ca castige campionatul national 3 ani la rand.

International, in afara de echipe, Cristina s-a remarcat obtinand locuri fruntase la campionatele europene care i-au si asigurat calificarea la campionatele mondiale.

In 1994 a jucat turneul candidatelor cu sansa de a castiga titlul mondial. Mai apoi a fost singura Romanca care s-a calificat la Campionatele Mondiale, obtinand cel mai bun rezultat in sistemul KO clasandu-se in sferturile de finala.

La campionatele Europene Individuale s-a clasat cel mai bine pe locul 5 in 2001, iar in 2007 a castigat titlul de campioana a Uniunii Europene.

In afara competitiilor sportive pe echipe si individuale, Cristina a ghidat pasii mai multor copii romani si straini spre culmile performantei sahiste; ocupandu-se de pregatirea lor sahista cu multa daruire fiind calda, deschisa, avand mereu dorinta de a-si ajuta aproapele cu tot sufletul. Personalitatea ei polivalenta a ajutat-o sa devina un bun pedagog sahist.

Este important să ne amintim, de asemenea, implicarea ei in dezvoltarea si popularizarea sahului, in calitate de Presedinte al Comitetului de Sah de Femei din tara, dar si prin postari sahiste pe blogul personal foisorchess.wordpress.com

In 1989 s-a casatorit cu Ovidiu Foisor, iar din casatorie rezultand 2 fiice Sabina si Veronica de educatia carora s-a ocupat cu multa dragoste si daruire, reusind sa le aduca la un nivel foarte inalt in arta sahului si in viata.

Cristina a avut o sensibilitate aparte pentru spiritualitate, arta si fumos. A deschis un blog de poezii proprii, care reflecta sentimentele traite de-a lungul vietii.

Odată cu dispariția ei bruscă, Cristina-Adela Foișor lasa un loc gol imens si o trista amintire în familie, lumea sahista, dar, de asemenea, o moștenire spirituală care trebuie să fie întotdeauna un reper pentru întreaga mișcare de șahista.

Familia