Avocatul Poporului propune plata rovinietei pentru o zi și în cazul autoturismelor

Avocatul Poporului propune posibilitatea plății rovinietei pentru o zi și în cazul autoturismelor, recomandarea fiind făcută în raportul instituției pe anul trecut, ce va fi înaintat Parlamentului.

Potrivit unui comunicat al instituției remis marți Agerpres, demersul survine unei petiții adresate în noiembrie 2016 de un cetățean, care își exprima, între altele, nemulțumirea față de prevederea din Ordonanța Guvernului privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, care exclude autoturismele de la plata rovinietei pentru o zi.

Sursa citată menționează că opțiunea de plată a rovinietei pentru o zi a existat în forma inițială a actului normativ, fiind exclusă printr-o ordonanță ulterioară.

Potrivit Avocatului Poporului, „motivarea eliminării acestei opțiuni nu se regăsește în expunerea de motive a legii, nici în nota de fundamentare a ordonanței de urgență”.

„În context, Avocatul Poporului apreciază că plata tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale trebuie să reflecte durata efectivă a folosinței, în funcție de opțiunea utilizatorului, fără a fi impusă o perioadă minimă de 7 zile. Ca urmare, este utilă reintroducerea rovinietei pentru o zi și în cazul autoturismelor, având în vedere că statul are dreptul de a colecta veniturile publice, dar și obligația de a proteja drepturile cetățenilor, inclusiv cele patrimoniale, astfel încât să se realizeze un just echilibru”, se explică în comunicatul citat.

cotidianul.ro

[slideshow_deploy id=’27126′]