Formularul 088 pentru obţinerea codului de TVA a dispărut de astăzi. Cum obţii cod de TVA!

Formularul 088 pentru obţinerea codului de TVA a dispărut de astăzi. Firmele care vor să fie plătitoare de TVA trebuie doar să completeze o cerere.

Cererea se depune la ANAF şi codul este primit automat. Însă verificările nu dispar, spune fostul şef al ANAF, Dragoş Doroş.

„De la 1 februarie, codul de TVA se obţine direct, pe baza unei cereri. Formularul era un filtru care evalua întâi contribuabilul, şi cei care nu ofereau suficiente garanţii pentru intenţia şi capacitatea lor de a desfăşura activităţi economice taxate cu TVA, nu primeau codul. Acum va trebui să fie adaptat pentru noua conjunctură, mă refer la procedeul de analiză şi control, după obţinerea codului. Există nişte aplicaţii şi proceduri, nişte colective de oameni care lucrează în acest moment pentru adaptarea la noul context. Cel mai probabil, se vor face verificări ulterioare ale contribuabilului. Cei care vor ieşi din analiză cu steagul roşu, respectiv risc ridicat de evaziune, vor trebui să li se aplice interdicţiile pe care le avea 088, însă după ce obţin codul de TVA. Codul Fiscal a rămas la fel, nu s-a modificat, şi vorbim de intenţia şi capacitatea de a desfăşura activităţi economice. Până acum, acest lucru menţionat în Codul Fiscal se evalua înainte de obţinerea codului de TVA, acum se acordă şi apoi se face evaluarea. Şi dacă nu se verifică în practică buna credinţă, atunci, probabil că se va suspenda sau anula codul de TVA”, a declarat Doroş.

De asemenea, tot de astăzi, se elimină plafonul de 5 salarii medii brute respectiv 13.405 lei (aproximativ 3.000 euro) peste care nu se mai impunea CAS (contribuţiile sociale) si CASS (contributiile de sănătate). Industriile cele mai afectate de eliminarea plafonului de plata a CAS si CASS  sunt cele care angajeaza personal inalt calificat si specializat cum sunt sectorul informatic, energetic, bancile, aviatia, telecomunicatiile, serviciile.

evz.ro

[slideshow_deploy id=’36591′]