Sute de copii forțați să muncească, neglijați ori abuzați

Nu mai puțin de 397 de sesizări au ajuns anul trecut la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara, în care erau semnalate cazuri de copii abuzați, neglijați și exploatați prin muncă. Specialiștii DGASPC au stabilit că în 192 de cazuri se confirmă că minorii sunt abuzaţi, neglijaţi şi exploataţi prin muncă iar alți 34 de copii au săvârşit fapte penale şi nu răspund penal.

Fenomenul exploatării copilului prin muncă este foarte puţin reflectat în datele oficiale înregistrate de diferite instituţii, neexistând o monitorizare unitară a fenomenului.

România are o legislaţie complexă care să protejeze copiii de exploatare economică şi de munci grele (ratificări ale convenţiilor internaţionale – programul ILO-IPEC, legislaţie naţională cu privire la drepturile copilului şi legislaţie specifică, inclusiv prevederi în Codul Muncii), precum şi un Comitet Naţional Director pentru prevenirea şi combaterea exploatării copiilor prin muncă, dar şi Echipe Intersectoriale Locale, coordonate de direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, care au ca atribuţii protejarea copiilor de exploatare economică.

[slideshow_deploy id=’13835′]