Concursul ”Protectorii Patrimoniului”, la cea de-a 5-a ediție în județul Hunedoara

teglas2Concursul ”Protectorii Patrimoniului”, ajuns la cea de-a 5 ediție în județul Hunedoara, a reunit, sâmbătă, în amfiteatrul Liceului Teoretic ” Téglás Gábor” din Deva, cinci echipe de elevi care și-au etalat pe scenă creativitatea în promovarea monumentelor istorice și arhitectonice pe care le-au adoptat.

Directorul Liceului Teoretic ”Téglás Gábor”, Kocsis Attila, a prezentat criteriile de evaluare a echipelor concurente. Potrivit acestuia, pe parcursul concursului s-a urmărit gradul de cunoaștere a istoriei monumentului pe care au ales să-l protejeze, dacă elevii au reușit să găsească noi detalii și informații privind trecutul acestuia, iar, sâmbătă, în timpul spectacolului, membrii juriului au apreciat și coeziunea echipelor.

În acest an, la concurs au participat clasa a VII-a, care a adoptat Castelul Gyulai din Mintia; clasa a IX-a, care a ales Biserica Reformată din Turdaș; clasa a X-a care a adoptat Mănăstirea Franciscană din Deva; clasa a XI-a, care a ales să proejeze Cetatatea Devei și clasa a XI-a, care se ocupă de Biserica Reformată din Deva.

”Astăzi, au concurat cinci echipe foarte bune, iar cei care au învins au dovedit că sunt foarte buni cunoscători ai monumentului pe care l-au ales. Juriul i-a apreciat și pe cei care au comunicat în mai multe limbi, dar și pe aceia care au implicat în proiectul lor cât mai mulți membri ai comunității. Liceul Teoretic ”Téglás Gábor” din Deva s-a dovedit încă odată un bun organizator al concursului școlar. Mulțumită acestor rezultate am decis, împreună cu președintele UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler, ca anul viitor să continuăm să dezvoltăm conceptul care stă la baza acestui concurs. În acest fel, activitatea în domeniul protejării patrimoniului cultural va deveni și mai cunoscută în întreaga Transilvanie”, a anunțat Hegedüs Csilla, vicepreședinte executiv al UDMR.

teglas1

”Sunt mândru pentru că la Deva, concursul ”Protectorii Patrimoniului – Adoptă un monument” a ajuns la cea de-a 5-a ediție. Merită să continuăm acest program, care a devenit o adevărată mișcare în rândul elevilor maghiari din Transilvania. Voi continua să sprijin acest program, iar împreună cu UDMR, dorim să-l promovăm la nivel european, astfel încât inițiativa noastră să fie preluată în rândul celor mai bune practici. Este o inițiativă care merită promovată și acasă, dar și în Europa”, a declarat Iuliu Winkler.

Premiul întâi a fost câștigat de echipa care se ocupă de protejarea Mănăstirii și Bisericii Franciscane din Deva. Membrii echipei vor vizita Parlamentul European de la Bruxelles la invitația europarlamentarului Iuliu Winkler. Echipa care se ocupă de Biserica Reformată din Turdaș s-a clasat pe locul 2, membrii acesteia urmând să participe la o tabără tematică, organizată de UDMR, în domeniul protejării patrimoniul cultural. Echipa care a adoptat Biserica Reformată din Deva  a câștigat premiul 3 și va avea posibilitatea să participe la o tabără de weekend oferită de DJTS Hunedoara.

Juriul a fost compus din inspectorul şcolar general adjunct Máté Márta, directorul DJST Hunedoara,  Széll Lőrincz, ziaristul Chirmiciu András, vicepreședintele executiv al UDMR Hegedüs Csilla și Forrai Antal, elev din clasa a XII-a.

salinaliceu2

Înaintea spectacolului, a fost inaugurată salina artificială amenajată în incinta Liceul Teoretic ”Téglás Gábor” din Deva, proiect inițiat și realizat de  Asociația de Părinți ”Kőműves Kelemen”. Potrivit președintelui acesteia, Borsai Zoltán, la amenajarea salinei artificiale s-au folosit 16 tone de sare extrase din mina de la Praid. Salina se află, în primul rând, la dispoziția elevilor școlii, dar după-amiezele va fi deschisă și vizitatorilor externi.

salinaliceu1

[slideshow_deploy id=’13835′]