Pensia din străinătate: Ce trebuie să știe românii care au lucrat în mai multe țări UE

Pensia din străinătate: Toți românii care au lucrat cel puțin într-un alt stat al Uniunii Europene trebuie să știe anumite lucruri despre pensia pe care o vor încasa. Legea este valabilă și pentru cei care au lucrat în mai multe țări. 

Potrivit adevarul.ro, dacă ați lucrat în unul sau mai multe state din Uniune, puteți încasa pensie de la toate statele membre.

Atenție! Trebuie să fiţi conştienţi de faptul că în ţările UE sunt vârste de pensionare diferite, şi puteţi primi pensia doar dacă aveţi vârsta legală de pensionare din ţara respectivă.

În unele ţări din UE, este obligatoriu să fi lucrat o anumită perioadă pentru a dobândi dreptul la pensia corespunzătoare. În acest sens, casa de pensii trebuie să cumuleze toate perioadele în care aţi lucrat în alte ţări ale Uniunii.

Cuantumul la nivel european se realizează prin calculul pensiei pe care ar trebui să o aveţi, în funcţie de cât aţi lucrat în orice ţară a UE. Astfel, se adună perioadele în care aţi lucrat în toate ţările din UE şi stabileşte pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să v-o plătească dacă toate contribuţiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata, potrivit adevărul.ro.

Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din ţara respectivă. Aceasta se numeşte „ prestaţie pro-rata”.

Dacă îndepliniţi criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat într-o anumită ţară, casa de pensie calculează şi pensia naţională, cunoscută drept „ prestaţie autonomă”.
Autoritatea naţională compară apoi cele două prestaţii şi vă oferă prestaţia care are valoarea mai mare în ţara respectivă.

bugetul.ro

[slideshow_deploy id=’27126′]