O decizie luată în premieră la nivel european ar putea schimba radical prețul televizoarelor și al electrocasnicelor mari

Este prima dată când se ia o asemenea decizie la nivel european! Miniştrii de Mediu din ţările membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unor propuneri care îi vor obliga pe producătorii de electrocasnice să facă aparatele mai rezistente şi mai uşor de reparat, scrie Digi24.ro.

De cele mai multe ori, electrocasnicele sunt greu de reparat pentru că majoritatea componentelor sunt fie sudate, fie lipite, lucru care îngreuneaza schimbarea acestora.

Propunerile ţărilor din UE vizează televizoarele, electrocasnicele mari şi corpurile de iluminat. Potrivit organizaţiilor de mediu, noile reguli vor fi benefice pentru a salva resurse şi pentru a proteja mediul înconjurător.

Dan Trifu, vicepreşedinte Ecocivica: „Amprenta de carbon, într-adevăr, poate fi destul de însemnată şi aici trebuie să ne gândim. Ecranele LCD au fost deja înlocuite pentru că erau foarte poluante, plasma foarte poluantă şi am trecut la LED care este mult mai puţin. Trebuie să ţinem cont de ecologie. Sunt nişte măsuri bune, dar am spus, acest cerc trebuie să se închidă cu electroniştii, cu softiştii, pentru a stabili ritmul în care schimbăm tehnologia.”

Adrian Antohi, manager al unei companii de service electrocasnice: „Cu siguranţă clientul final va fi cel care va beneficia de astfel de măsuri, dar s-ar putea să se întoarcă pe cealaltă parte într-o creştere a costului produselor”.

De cealaltă parte, reprezentanţii magazinelor spun că nu există motive de îngrijorare pentru clienţi.

Daniel Apostol, directorde magazin: „Este greu să luăm în calcul o scumpire a produselor. Nu ştim exact cum va fi legea, ce context o să aibă”.

O analiza a unui centru de reciclare arată că 10% dintre maşinile de spălat stricate s-au defectat în mai puţin de 5 ani. De asemenea, potrivit unei analize realizate între 2004 şi 2012, numărul electrocasnicelor care s-au defectat a crescut de la 3,5% la 8,5%.

Daniel Apostol, director de magazin: „Dacă părinţii noştri îşi cumpărau un frigider şi îl ţineau aproape 30 de ani, în momentul de faţă clienţii îl schimbă la 5-10 ani”.

Dan Trifu, vicepreşedinte Ecocivica: „Nu mai stă nimeni cum stăteam noi în anii 90 de reparam absolut tot cu ciocanul de lipit, cu o lupă şi nişte lucruri rudimentare”.

Adrian Antohi, manager al unei companii de service electrocasnice: „Există într-adevăr o creştere a complexităţii produselor, sunt mai sofisticate, se transformă în mari gadgeturi, dacă ne gândim la dimensiunea lor. Înainte, dacă aveai de schimbat un buton, poate erau unii care mai meştereau. Acum nu mai ai cum, dacă s-a defectat placa electronică nu ai ce să-i faci, trebuie să o înlocuieşti”.

Producătorii de electrocasnice spun că regulile propuse sunt prea stricte şi vor încetini inovaţia.

Digi24.ro

[slideshow_deploy id=’24093′]