ALERTĂ în România: Gripa aviară a fost depistată la o fermă din țară. Peste 19.000 de păsări au fost deja sacrificate

Este alertă în România, după ce la o fermă de găini din județul Maramureș a fost depistat virusul gripei aviare. 19.000 de păsări au fost deja sacrificate.

Fermele din zonă sunt supravegheate, iar oamenii sunt sfătuiți să-și țină păsările închise în adăposturi. România a fost lovită de gripă aviară și acum 15 ani, când sute de mii de păsări au fost omorâte, iar costurile au fost uriașe.

În ferma de găini din județul Maramureș la care a fost depistat virusul a fost instituit un perimetru de carantină, iar 19.000 de păsări au fost deja eutanasiate.

Nicolae Silviu Ungur, prefect: „Este interzisă vânzarea și transportul, dar și oprirea în zona de carantină. Proprietarii sunt medici veterinari, înseamnă că și-au luat măsurile de protecție, dar ceva s-a întâmplat, virusul s-a propagat dinspre exterior spre interior”.

Până joi, toate păsările eutanasiate vor fi incinerate, iar apoi va fi făcută dezinsecția.

Nicolae Dumuta, DSCSA Satu Mare: „Avem o capacitate de 1.100 de kg pe oră”.

Între timp, oamenii din preajmă au fost avertizați de pericol.

Autoritățile sanitar-veterinare dau asigurări că situația este sub control și că nu este niciun fel de risc pentru sănătatea oamenilor.

Florica Durlea, director ANSVSA: „Boala nu se transmite la om, nu există un risc pentru om. Păsările trebuie să stea închise în curți și în adăposturi astfel încât să nu vină în contact cu animalele sălbatice”.

Virusul gripei aviare ar fi ajuns în România din Ungaria, bănuiesc autoritățile. În țara vecină sunt confirmate două focare, dintre care unul la o fermă aflată la doar 35 de kilometri de Oradea.

Autoritățile române au intrat în alertă încă de acum o săptămână, când Comisia Europeană a trimis informări despre existența a nouă focare de gripă aviară în Polonia. Imediat, direcțiile sanitare veterinare au dispus controale în fermele de păsări dar și la comercianți pentru a se asigura că nu au ajuns în țara noastră produse de la fermele poloneze afectate.

Extinderea focarelor de gripă aviară ar putea duce la creșterea prețului de carne de pui, dar și la ouă, spun specialiștii.

Acum 15 ani, țara noastră a fost lovită de o epidemie de gripă aviară. Sute de mii de păsări au fost sacrificate, atât din ferme, cât și din curțile oamenilor. Combaterea gripei aviare a costat statul român 20 de milioane de euro.

sursa:stirileprotv.ro