Proprietarii de mașini, OBLIGAȚI să aibă o asigurare RCA, indiferent daca circulă cu autovehiculul sau nu

Proprietarii mașinilor, din România, sunt acum obligați să aibă asigurare RCA indifirent dacă aceștia folosesc mașina sau nu.

Mai exact, în Legea nr. 132/2017 scrie că „persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum și tramvaie au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule”.

Acesată informație este confirmată și prin ghidul Autorității de Supraveghere Financiară (organismul care supervizează domeniul asigurărilor RCA): „Proprietarul unui vehicul trebuie să dețină o asigurare RCA valabilă pe toată perioada în care vehiculul este înmatriculat/înregistrat, chiar dacă acesta nu este utilizat”.

Judecătorii Curții de Justiție a Uniunii Europene au decis că cei care au mașini înmatriculate funcționale sunt obligați să încheie o asigurare de răspundere civilă chiar dacă nu mai vor să le conducă și le țin parcate în curte sau în garaj.

De asemenea, Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-a pronunțat asupra posibilității de acoperire, de către asigurător, a prejudiciilor cauzate de un autovehicul parcat. În acest caz, asigurarea obligatorie auto vizează folosirea autovehiculului.

Așadar, dacă o mașină parcată astfel produce un prejudiciu, asigurătorul poate fi obligat la plata despăgubirilor.

O altă problemă se ivește atunci când vinzi mașina.

În aceste condiții, deținătorii mașinilor pe numele cărora este încheiat un contract de asigurare RCA sunt obligați, prin lege, să își anunțe asigurătorul dacă vând mașina ce face obiectul asigurării.

Uneori se întâmplă să împrumuți mașina unei rude sau unui prieten. Cei care își împrumută mașina unor alte persoane ar putea să aibă probleme, dacă șoferul nu respectă legea. De exemplu, dacă cel căruia îi e încredințată mașina iese din oraș fără vinietă, o eventuală amendă îi va fi aplicată proprietarului mașinii.

Un exemplu extrem este încredințarea mașinii unei persoane care a băut sau a consumat droguri. Proprietarul riscă, în asemenea cazuri, chiar și un dosar penal.

În legătură cu prețul practicat de unele firme, Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat, în aprilie, lista tarifelor de referință pentru următoarele șase luni ale anului 2020, în funcție de care asiguratorii care încheie polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto vor realiza ofertele. După cum se arată în raportul publicat de ASF, piața de asigurări se află într-un echilibru din punct de vedere al variației prețurilor.

Pentru acoperirea eventualelor daune provocate cu mașina proprie, cei care au o mașină înmatriculată sau ce urmează să fie înmatriculată în țara noastră trebuie să încheie o asigurare de răspundere civilă auto. În funcție de existența unor accidente în care sunt implicați din vina lor sau de lipsa acestora, șoferii pot fi penalizați la achiziția unei polițe RCA sau se pot bucura de o reducere a prețului acesteia.

Sursa: evz.ro