Angajații care au rămas cu zile de concediu din 2019 pot să se bucure de ele până la 30 iunie 2021: În ce situație este posibilă compensarea în bani

În cazul în care un angajat al unei firme nu a apucat să-și ia toate zilele de concediu de odihnă la care a avut dreptul în 2019, până la finalul anului, cele rămase se reportează până în iunie 2021.

Mai precis, angajatorul trebuie să acorde zilele de concediu de odihnă rămase din 2019 într-o perioadă de 18 luni. Această perioadă se calculează începând cu prima zi a anului 2020.

„Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, este prevăzut în Codul muncii.

Prin urmare, salariații care au rămas cu zile de concediu neluate până la 31 decembrie 2019 pot să se bucure de ele până la 30 iunie 2021.

Conform actului normativ, toți salariații au dreptul, în fiecare an, la un concediu de odihnă plătit de angajator. Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare, dar salariații și angajatorul pot stabili o durată mai mare în contractul individual de muncă.

Compensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă neluate este posibilă numai în cazul salariaților care pleacă de la angajatorul lor.

Sursa: avocatnet.ro