Expoziție în aer liber dedicată Zilei Naționale a României, la MCDR Deva

Începând cu data de 24 noiembrie 2021, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune publicului o inedită întâlnire cu istoria, sub auspiciile Zilei Naționale a României. Astfel, aici va fi deschisă o expoziție în aer liber având ca subiect: „Marea Unire din 1918: secvențe hunedorene”.

Prin această expoziție, instituția muzeală deveană, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara, dorește să ofere tuturor locuitorilor Devei, și nu numai, prilejul de a celebra mărețul eveniment istoric petrecut la Alba Iulia, cel al Unirii din 1 Decembrie 1918, marcând, totodată, Ziua Națională a României.

Potrivit Georgetei Deju, Șef serviciu la Secția de Istorie și Artă a MCDR Deva, în cele șase panouri puse la dispoziția vizitatorilor se regăsesc informații referitoare la etapele principale ale pregătirii Unirii, imagini cu documente și presă din epocă, fotografii din timpul discursurilor publice, fotografii ale delegaților care au reprezentat toate zonele hunedorene, mărturii ale participanților la Adunarea Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918. Două coduri QR aduc informații suplimentare celor care vor să afle mai multe, prin intermediul publicațiilor digitizate ale muzeului.

Expoziția este amplasată în zona „Lapidarium” a Muzeului Civilizației Dacice și Romane, iar accesul este gratuit, putând fi vizitată în fiecare zi, până după sărbătorile de iarnă.

”Puteți sărbători Ziua Națională a României alături de chipurile delegaților hunedoreni care au fost împuterniciți de comunitățile lor să hotărască unirea cu Regatul României, sau să (re)citiți emoționantele cuvinte ale celor care au avut privilegiul să participe la un asemenea eveniment istoric, imaginându-vă atmosfera, și, de ce nu, să vă creați propriile amintiri fotografiindu-vă în zona expoziției. Vă așteptăm să sărbătorim, împreună, Unirea din 1918, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva!”, a declarat Georgeta Deju.