CJH își propune ca anul 2022 să fie anul unei ofensive culturale în județul Hunedoara

Dacă în ceea ce privește sectorul investițiilor în domeniul cultural din județul Hunedoara, anul 2021 a fost un an al evaluărilor, pentru anul 2022 reprezentanții Consiliului județean Hunedoara cred că trebuie să fie un an al acțiunii. În acest sens, Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara, dă asigurări că 2022 va fi anul unei ofensive culturale a Consiliului Județean Hunedoara, cel puțin în ceea ce privește instituțiile de cultură aflate în subordinea forului județean.

”Niciodată în istoria postdecembristă a județului Hunedoara nu au fost reconstruite sau reabilitate atât de multe obiective culturale, dintre care multe în premieră absolută și cu o specificitate greu de estimat”, a declarat Costel Avram.

Spre exemplu, acesta arată că la Orăștie se naște un muzeu, de la viziune la clădire, iar Muzeul Civilizației Dacice este adus acolo unde îi este locul. Avram arată că acest muzeu dedicat unei civilizații originale și originare de pe aceste meleaguri, care a însemnat practic începutul istoriei noastre, este construit acum de CJH, iar mai mult ca sigur Orăștie este singurul loc din țară unde se construiește un muzeu!

Consiliul Județean Hunedoara a preluat în administrare, pe lângă Sarmizegetusa Regia, și cetățile dacice Costești, Blidaru, Piatra Roșie și Bănița, pe care le va conserva și repune în circuitul turistic national și international.

De asemenea, la Hunedoara a fost integral reabilitată și dotată cu instalații de ultimă generație fosta Casă de cultură, acum demnă de a se numi Teatru. Avram consideră că este un semn de respect pentru locuitorii orașului și un blazon pentru Municipiul Hunedoara, aflat în ultimii ani într-un proces intens de revitalizare și modernizare.

Similar, în Țara Hațegului, un monument excepțional a fost practic reconstruit, după zeci de ani de paragină. Este vorba despre Castelul Nopcsa, un obiectiv reprezentativ din punct de vedere arhitectonic și științific pentru întreaga țară. De la acest castel a pornit descoperirea dinozaurilor pitici din Țara Hațegului, legând-o de evoluția geologică a Pământului în ansamblu.

Nici Valea Jiului nu este uitată în planurile Consiliului județean Hunedoara pentru anul 2022 în domeniul culturii. La Petrila ia naștere un proiect a cărui relevanță poate fi considerată deja internațională – revitalizarea unei foste exploatări miniere și transformarea ei într-un spațiu multicultural de excepție, cu sprijinul unei echipe transdisciplinare formată din profesioniști și membri ai administrației publice județene și locale.

De asemenea, aripa veche a Teatrului Dramatic “I.D. Sîrbu” din Petroșani va fi restaurată, conferind astfel o nouă strălucire unui monument valoros al Văii Jiului.

”Aceste șase proiecte majore, de o amploare deosebită, se adaugă multor evenimente culturale de importanță internațională, națională sau regional pe care le susține Consiliul Județean Hunedoara. Dezvoltarea județului, cu accent pe turism, se face într-o manieră coerentă și ținând seama de toate elementele componente. Vom informa periodic cetățenii asupra stadiului lucrărilor la toate proiectele menționate”, a mai precizat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.