„Viața e vis”, spectacol examen pentru viitorul regizor Tudor Antofie, pe scena Teatrului ”I. D. Sîrbu” din Petroșani

Spectacolul intitulat „Viața e vis” de Pedro Calderon de la Barca, prezentat în avanpremieră sâmbătă, 19 Martie, de la ora 18.00, pe scena Teatrului ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani, aduce în atenție un tânăr regizor, încă student, întâlnirea acestuia cu publicul din Valea Jiului constituind un veritabil examen de absolvire pentru acesta.

Absolvent al Facultatea de Teatru și Film din cadrul prestigioasei Universități Babeș Bolyai din Cluj Napoca, viitorul regizor Tudor Antofie,  a ales scena teatrului petroșenean pentru a-și da examenul de licență, sub coordonarea profesorului conferențiar universitar doctor Gelu Badea, cu piesa Viața e vis” de Pedro Calderon de la Barca. În acest spectacol eveniment, veți avea ocazia să-i revedeți pe scena de la Petroșani pe talentații actori ai teatrului din Valea Jiului: Alexandru Cazan, Gheorghe Stoica, Sergiu Fîrte, Corina Vișinescu, Simona Codreanu, Laurențiu Vlad, Daniel Cergă, Alexandru Mihai, Izabela Badovics.

„Viața e vis” este considerată drept cea mai reprezentativă piesă a teatrului calderonian. Spectacolul  a avut premiera la Madrid în 1635. În acea perioadă, montările în capitala Spaniei au avut loc în terase deschise dreptunghiulare, înconjurate de case cu balcoane.  Această lucrare este un exemplu clasic de dramaturgie barocă, dominată de teme filosofice și deliberări despre viață.

Morala acestui spectacol este reflectată de o dogmă creștină: efemeritatea vieții pământești —Doar un vis tranzitoriu— în comparație cu viața din viața de apoi. Aceste teme sunt prezentate cu un amestec magistral de filozofie serioasă și umor de către Calderón de la Barca. În plus, în timpul spectacolului, unele personaje apar în diferite deghizări cu scopul de a spori incertitudinea spectatorului cu privire la evenimente care sunt reale și care sunt eterice.

Un vis ciudat ne trage în adâncurile lui din când în când. Controlându-l parțial, fără posibilitatea trezirii, trăim iubiri și coșmaruri neînțelese până la capăt. Cum altfel să le înțelegi dacă nu privindu-te-n oglindă. Prins din leagăn într-o carceră, protagonistul caută continuu, prin  poezia discursului, sensul propiei vieți. În final, cu ce se poate să asemene un închis libertatea, decât cu un vis?” , explică tânărul regizor aspirant Tudor Antofie.

Prețul unui bilet este de 25 sau 30 de lei, în funcție de categoria locului din sala de spectacol.