”Educație pentru patrimoniu” la Costești, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor

Mai multe grupuri de elevi și cadre didactice de la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” din Orăștie și de la Școala Gimnazială „Hadrian Daicoviciu” din Orăștioara de Sus au participat luni, 18 aprilie 2022, la acțiunea dedicată celebrării patrimoniului cultural din Munții Orăștiei, organizată de Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara.

Tinerii au luat parte la lecții de istorie și tururi ghidate în cetatea dacică de la Costești Cetățuie. Atelierele antice interactive, organizate de asociația de reconstituire istorică Terra Dacica Aeterna, au oferit elevilor o viziune asupra mai multor aspecte din viața dacilor.

Patrimoniul cultural al cetăților dacice din Munții Orăștiei s-a aflat în centrul acestor acțiuni de conștientizare a tinerei generații privind nevoia protejării și valorificării acestuia, precum și atragerea atenției asupra diversității, relevanței și vulnerabilității monumentelor istorice.

Elevii de gimnaziu și liceenii din zona Orăștiei au privilegiul să vadă pe viu, la doi pași de casă, vestigii antice și să învețe la fața locului care este rolul monumentelor istorice în viața noastră.

Directorul DGAMPT Hunedoara, Radu Barb apreciază că întreg Ținutul Orăștiei și munții săi adăpostesc monumente remarcabile, cele mai cunoscute dintre ele fiind ridicate de daci în urmă cu 2000 de ani. Acesta spune că orice vizită aici se transformă într-o lecție deschisă, presărată cu numeroase surprize, pentru a face totul mai atractiv. ”Împreună cu colegii mei de la DGAMPT Hunedoara, specialiști în istorie și arheologie, le-am pregătit invitaților noștri un program complex din care nu au lipsit prezentările și discuțiile libere pe marginea necesității conservării și punerii în valoarea a monumentelor și siturilor istorice, urmate de un tur ghidat în cetatea dacică de la Costești-Cetățuie și ateliere interactive puse la cale de membrii Asociației Terra Dacica Aeterna, prin intermediul cărora s-au reconstituit frânturi din viața dacilor. Alături de noi a fost și șeful Jandarmeriei hunedorene, col. Marius Iosif, care a vorbit despre misiunile desfășurate de jandarmi în proximitatea siturilor istorice”, a declarat Radu Barb.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, vizitatorii care au ales să treacă pragul sitului de la Sarmizegetusa Regia de la Grădiștea de Munte, în Munții Orăștiei, au beneficiat de intrarea gratuită.