Spectacol montat la Teatrul din Petroșani, prezentat la Festivalului Tinerilor Regizori

Spectacolul de teatru ”Viața e vis”, de Pedro Calderon de la Barca, montat pe scena Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani în actuala stagiune, sub bagheta tânărului regizor Tudor Antofie, va fi prezentat în cadrul Festivalului Tinerilor Regizori – Theater Networking Talents (TNT), care va avea loc la Craiova, în perioada 5-9 iulie 2022.

Spectacole, dezbateri, ateliere, instalații urbane, concerte, vizionări de filme de scurtmetraj sunt doar o parte din activitățile ce vor avea loc în timpul Theater Networking Talents (TNT).

Un număr de 14 tineri regizori vor urca pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, care va deveni pentru 5 zile o rampă de lansare a tinerilor absolvenți de regie ai universităților din România. Printre cele 14 nume pe care ediția a IV-a a TNT le aduce în prim-plan se află și Tudor Antofie, absolventul Universității Babeș Bolyai, Facultatea de Teatru și Film sub coordonarea profesorului conferențiar universitar doctor Gelu Badea, care a montat la Petroșani, spectacolul „Viața e vis” de Pedro Calderon de la Barca.

Cea mai cunoscută operă de teatru a lui Pedro Calderon de la Barca, lansată în 1635, ”Viața e vis” aduce în atenție, sub forma unei alegorii filosofice, condiția umană, misterul vieții și iluziile lumii reale. Spectacolul ”Viața e vis” imaginează povestea lui Segismundo, încarcerat de la naștere de propriul lui tată, Regele Basilio, rege fictiv al Poloniei. Drama piesei de teatru are două surse, Viața lui Budha și istoria reală a lui Don Carlos, prințul diform din naștere, închis și ucis de propriul lui tată, regele Filip al II-lea al Spaniei. Segismundo este o paradigmă a ființei umane închise în jocul iluzoriu al existenței. Tema centrală este libertatea ființei umane de a-și configura viața, fără a fi lăsat dus de un presupus destin.

Toate acestea sunt puternic reliefate și în punerea în scenă a acestui spectacol de către tânărul regizor Tudor Antofie, pe scena teatrului din Valea Jiului, unde spectacolul ”Viața e vis” s-a bucurat de un real succes. Dincolo de viziunea regizorală inedită, la Petroșani spectacolul ”Viața e vis”, de Pedro Calderon de la Barca, pune încă o dată în valoare talentul unor actori precum: Alexandru Caza, Gheorghe Stoica, Sergiu Fîrte, Corina Vișinescu, Simona Codreanu, Laurențiu Vlad, Daniel Cergă, Alexandru Mihai și Izabela Badovics.

Piesa poate fi văzută pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova – Sala Mare, joi, 7 Iulie 2022, de la 19:30, în cadrul Festivalului Tinerilor Regizori.



(Următoarea știre) »