INCD INSEMEX și Universitatea din Petroșani, parteneri strategici ai Asociației Patronale Miniere din România

O întâlnire deosebit de importantă de pe agenda activităților Asociației Patronale Miniere din România – PATROMIN, a adus la Petroșani o serie de specialiști în minerit din întreaga țară, în cadrul unei sesiuni de lucru în vederea întocmirii unei noi strategii privind exploatarea, în viitor, a resurselor minerale de care dispune țara noastră, resurse care reprezintă un element esențial în economia și independența României.

PATROMIN este una dintre cele mai vechi și mai prestigioase organizații neguvernamentale din țara noastră, care funcționează de 30 de ani și care beneficiază de aportul unora dintre cei mai importanți specialiști, profesori și cercetători în domeniul minier din țara noastră. O bună parte dintre aceștia s-au reîntâlnit în cadrul evenimentului care avut loc în aceste zile la Universitatea din Petroșani. Președintele PATROMIN, ing. Daniel Burlan (care este și președinte al Directoratului Complexului Energetic Oltenia) apreciază că însăși realitățile prezentului demonstrează cât se poate de clar că mineritul nu moare, așa cum vor unii. ”Văd aici, în Valea Jiului, o istorie a mineritului și ne-am întâlnit aici, la Universitatea din Petroșani, cu mulți oameni care au construit mineritul românesc, care au deschis perimetre miniere, care au dezvoltat perimetre miniere și care au contribuit la dezvoltarea comunităților, pentru că este cât se poate de evident faptul că, fără minerit, multe din teritoriile din județul Hunedoara nu s-ar fi putut dezvolta. Din discuțiile de la această întâlnire aniversară, am constatat ceea ce era la fel de evident, și anume că mineritul românesc nu are doar un trecut, ci mineritul românesc are viitor și vedem asta acum, când e o mare nevoie de combustibili energetici sau de exploatarea resurselor minerale care ne pot garanta o independență energetică”, a declarat Daniel Burlan, președintele PATROMIN.

În cadrul acestei asociații (și nu numai !), cercetătorii de la INCD-INSEMEX Petroșani, dar și profesorii de la Universitatea din Petroșani au avut dintotdeauna un rol important, determinant în elaborarea unor studii de cercetare, a unor lucrări științifice capabile să ofere soluții pentru tot ceea ce înseamnă activitatea de exploatare a resurselor minerale. Și în acest an, la sesiunea aniversară a PATROMIN, cercetătorii de la INCD-INSEMEX Petroșani au prezentat o amplă lucrare privind „Siguranța și securitatea în muncă”, lucrare completată cu aspecte de legislație și practică în mineritul de cărbune din România. Similar, rectorul Universității din Petroșani, prof.univ. Radu Sorin a prezentat, la rândul său, o lucrare în care a vorbit despre valorificarea resurselor minerale și rolul pe care Universitatea din Petroșani l-a avut în acest domeniu.

Nu doar PATROMIN recunoaște rolul INCD INSEMEX și al Universității din Petroșani în ceea ce privește industria minieră din țara noastră, acest lucru fiind evidențiat, spre exemplu, și în documentele oficiale ale ADR Vest, organismul care gestionează proiectele europene în Regiunea de Vest a României. Într-un document al ADR Vest este menționat, fără echivoc, faptul că cele două prestigioase instituții din Valea Jiului sunt nu doar instituții cu potențial pentru
cercetare-dezvoltare în acest domeniu, dar pot fi în același timp promotori ai inovării în județul Hunedoara și un liant pentru ecosistemul de inovare.