Elev hunedorean în echipa ”de aur” a României de la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale

Elevii români au scris, în aceste zile, o nouă filă din cartea de succes a olimpicilor români într-o competiție internațională de top. Astfel, echipa României s-a clasat pe locul I la ediția a XXIX-a a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale, eveniment care a avut loc în perioada 24-30 iulie la Varazdin, Croaţia. Acest rezultat a fost posibil după ce olimpicii români au obținut o medalie de aur și alte trei de argint în probele individuale.

Din lotul olimpic de informatică al țării noastre prezent la acest eveniment internațional a făcut parte și hunedoreanul Alexandru-Radu Todoran, de la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” din Orăştie, care a obținut o medalie de argint.

Alături de acesta, tot cu argint au fost medaliați și olimpicii Luca Perju-Verzotti (Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti), Andrei Robert Ion (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), în timp ce Alexandru Luchianov (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) a obţinut medalia de aur şi primul loc în concurs cu 540 de puncte.

La revenirea în țară, lotul de olimpici coordonat de prof. Dan-Narcis Pracsiu (Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Vaslui – Team Leader) şi Ioan-Bogdan Iordache (student la Universitatea din Bucureşti, fost olimpic – Deputy Leader), a fost întâmpinat la Aeroportul ”Henri Coandă” din București de ministrul Educației, Sorin Cîmpianu care a dorit să-i felicite personal pe olimpicii români pentru această remarcabilă perfomanță. ”Este un rezultat remarcabil obținut la unul dintre concursurile de informatică de anvergură din Europa și din lume! Este, în același timp, un rezultat care implică enorm de multă muncă (individuală și în cantonamente) și continuitate în performanță: toți componenții lotului au în palmares concursuri și premii câștigate la competițiile de juniori. Concursul acesta a ajuns, iată, la aproape 30 de ediții, de-a lungul cărora România a reușit să performeze. Excelență și performanță, acestea sunt două dintre coordonatele pe care am construit proiectele de legi ale educației și vă asigur că în mandatul meu de ministru excelența și performanța vor fi apreciate și recompensate!”, a declarat Sorin Cîmpianu, ministrul Educației.

Prima ediţie a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale s-a desfăşurat în România, în 1994, la Cluj-Napoca, la iniţiativa ţării noastre. La concursul din acest an au participat 52 de concurenţi din 12 ţări.