De ce NU este zi liberă 6 ianuarie 2023, de Bobotează

Un proiect pentru modificarea Codului Muncii pentru declararea zilelor de 6 și 7 ianuarie ca zile de sărbătoare legală nu a reușit să parcurgă procedura legislativă la timp pentru a avea efect anul acesta.

Propunerea legislativă a fost formulată de 62 de deputați PSD și a fost adoptată de Senat la sfârșitul lunii noiembrie 2022. La Camera Deputaților, proiectul așteaptă raportul de la Comisia pentru Muncă.

Potrivit textului adoptat de Senat, la alineatul (1) al articolului 139 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, se modifică astfel: „Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: – 1 și 2 ianuarie; – 6 şi 7 ianuarie – Sărbătoarea Botezului Domnului şi Soborul Sf. Proroc loan Botezătorul (…)”.

Având în vedere votul pozitiv din Senat, Camera Deputaților ar putea adopta proiectul de lege în sesiunea de primăvară, care începe la 1 februarie. Chiar și așa, în 2024 legea nu ar avea niciun efect, pentru zilele de 6 și 7 ianuarie vor fi în weekend. Abia în 2025 angajații ar putea beneficia de zile libere de Bobotează și Sfântul Ion, 6 și 7 ianuarie fiind în zile de luni și marți.

Sursa – ziarulunirea.ro