Rețele noi de apă și canalizare pe mai multe străzi din municipiul Vulcan

Încă o etapă a proiectului privind ”Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în Valea Jiului-județul Hunedoara”, implementat de Apa Serv Valea Jiului cu fonduri europene, în cadrul Programului POIM 2014-2020 s-a finalizat cu succes, odată cu recepția investițiilor realizate în cadrul contractului privind ”Reabilitarea rețelelor de apă și canalizare din municipiul Vulcan” (VJ-CL 10).

Lucrările aferente acestui contract au avut loc pe o perioadă de mai bine de doi ani, fiind începute la data de 22 mai 2020. În tot acest timp, compania hunedoreană Metalprod West SRL a lucrat pe raza municipiului Vulcan, unde au fost prevăzute investiții în reabilitarea rețelei de distribuție a apei și a branșamentelor existente pe o lungime totală de 17 km, reabilitarea conductelor din rețeaua de canalizare și a branșamentelor existente pe o lungime totală de 7 km, execuția de construcții accesorii pe rețeaua de distribuție, inclusiv echiparea cu armături și piese speciale, subtraversări de drum, subtraversări și supratraversări de cursuri de apă mici, subtraversări de căi ferate publice și industriale, subtraversări de cabluri electrice, instalarea de debitmetre electromagnetice și de traductori de măsurare a presiunii.

Lucrări de reabilitare a rețelelor publice de alimentare cu apă au fost realizate pe străzile: Crividia (DJ666), Valea Arsului, Plevna, Decebal, Morii,  Decebal (DJ664), Vasile Alecsandri, Dorobanți, Șt.O.Iosif, Mihai Eminescu, Paroșeni, Nicolae Titulescu, Aleea Crizantemelor, Griviței, Jiului și în zona Agrement Brazi, iar lucrări pentru reabilitarea rețelelor publice de canalizare au fost executate pe străzile: Aleea Crizantemelor, Aleea Trandafirilor, 1 Iunie, Bulevardul Mihai Viteazu, Aleea Muncii, Traian, Vasile Alecsandi, Romană, Platoului. Practic, după cum evidențiază primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, aproape întregul oraș a fost un mare șantier, cu efecte care au generat disconfort și multe neplăceri pentru cetățeni. ”Sigur că ne aflăm acum la un moment în care ne bucurăm că acest proiect, atât de util și de necesar, a fost dus la bun sfârșit și vreau să-i felicit pe toți cei care au contribuit la finalizarea acestuia. Desigur, în acești ani, am avut și multe divergențe și discuții, atât cu cei de la Apa Serv, cât și cu cei de la firma care a lucrat în municipiul Vulcan, pentru că au existat numeroase observații, nemulțumiri și critici venite din partea cetățenilor, dar mă bucur că, în cele din urmă, problemele identificate au fost rezolvate și acest proiect se închide acum cu succes, iar efectele lui vor fi benefice pentru zeci de ani de-acum înainte”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Directorul general al Apa Serv Valea Jiului, Cristian Ionică recunoaște, la rândul său, că au existat o serie de discuții, poate uneori destul de aprinse, cu constructorul, legat de implementarea proiectului și dă asigurări că, deși proiectul de la Vulcan s-a încheiat, constructorul are în continuare obligația ca, în următorii 3 ani, să intervină imediat acolo unde e posibil să mai apară unele probleme sau unde sunt semnalate disfuncționalități. În același timp, directorul ASVJ arată că investițiile din acest proiect vor asigura beneficiarilor continuitatea serviciului de alimentare cu apă potabilă și îmbunătățirea calității apei la robinet, respectiv servicii eficiente de colectare a apelor reziduale.Ca să înțelegeți mai bine importanța acestor lucrări și nevoia realizării lor, pot să vă spun că, în anumite zone, cum sunt cele din cartierul Crividia, spre exemplu, existau rețele de alimentare cu o vechime de 80 de ani. Sigur că introducerea unor noi rețele de apă și canalizare care însumează mai bine de 25 de km a necesitat săpături și un deranj pentru cetățeni, disconfort pentru care ne cerem scuze și le mulțumim tuturor celor care au manifestat înțelegere față de noi și față de constructor. Însă vreau să precizez că efectele pozitive ale acestor investiții se vor resimți pentru zeci de ani de acum înainte”, spune Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.

Recunoaște acest lucru și Ovidiu Gabor, administratorul companiei Metalprod West SRL, firmă care a executat lucrările de la Vulcan. Acesta dă asigurări, la rândul său, că acolo unde mai pot fi semnalate mici probleme legate de funcționarea noilor rețele de apă și canalizare, se va interveni cu operativitate, iar acolo unde vremea nefavorabilă nu a permis în totalitate readucerea terenului la starea inițială, se va face cu certitudine și acest lucru.

În ansamblu, membrii Comisiei de recepție a contactului de lucrări VJ-CL-10: Reabilutarea rețelelor de apă și canalizare din municipiul Vulcan, consideră că toată lumea și-a făcut treaba, iar angajamentele contractuale asumate au fost respectate. Mai mult, șeful Departamentului Dezvoltare al Apa Serv, Monica Tarcea apreciază că, în general, companiile mai mici, din județul Hunedoara care au realizat părți din proiectul implementate de Apa Serv cu fonduri europene, au dovedit mult mai multă seriozitate în îndeplinirea obiectivelor decât companiile mari angajate în acest proiect. ”Dincolo de inerenetele probleme pe care le-am întâmpinat în teren, vreau să semnalez faptul că și cei de la Metalprod West au fost serioși și s-au implicat, de fiecare dată, în soluționarea problemelor pe care le-am ridicat noi sau Primăria Vulcan și, la final, le mulțumesc. Așa cum le mulțumesc pentru interesul, dedicația și implicarea în desfășurarea acestui proiect a colegilor de la firma de consultanță, proiectantul, dirigintele de șantier, precum și colegii noștri de la Apa Serv, de la Florin Ciucur și Vali Nicula, până la colegii de la UIP, Claudiu Zbora și Viorel Mihăilescu și tuturor celor care au dus la bun sfârșit, după doi ani grei, toate provocările acestui proiect”, a spus Monica Tarcea.

Finanțarea lucrărilor de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare din municipiul Vulcan a fost asigurată din bugetul proiectului ”Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în Valea Jiului-județul Hunedoara”, 85% din fonduri constituind finanțarea nerambursabilă oferită de Uniunea Europeană prin POIM 2014-2020”, 13% constituind finanțarea de la bugetul de stat și 2 % fiind contribuție din Bugetul local. Valoarea totală a contractului privind reabilitarea rețelelor de apă și canalizare din municipiul Vulcan este, la finalizarea acestuia, de 27.133.225,12 lei fără TVA.