Prezentare oficială a Ambulatoriului Integrat al Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, după modernizare, în prezența ministrului Sănătății

Vineri, 21 iulie 2023, a avut loc prezentarea oficială a versiunii modernizate şi dotate a Ambulatoriului Integrat al Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa ministrului sănătăţii, Alexandru Rafila, a secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Alexandru Rogobete şi a reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene. Momentul a fost deschis de o scurtă slujbă de binecuvântare susţinută de PS Nestor, episcopul Devei şi Hunedoarei.

Ambulatoriul Integrat al Spitalului din municipiul Hunedoara a fost inaugurat în 1968, iar de atunci şi până acum nu a beneficiat niciodată de o reabilitare şi modernizare integrală. Acest lucru a fost realizat acum prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, finanţat prin POR 2014 – 2020, în valoare de 2,3 milioane de euro. La această investiţie, care a presupus şi eficientizarea energetică a clădirii, se adaugă încă aproximativ 900.000 de euro pentru achiziţionarea unui computer tomograf (cu fonduri obţinute prin POIM), dar şi 1 milion de euro (fonduri alocate din bugetul Ministerului Sănătăţii) pentru achiziţionarea unui dispozitiv RMN, ambele dispozitive amintite fiind de ultimă generaţie.

„Am redat, astăzi, hunedorenilor, fosta Policlinică, o investiţie complexă, care a vizat nu doar modernizarea acestui corp de clădire, ci şi achiziţionarea de aparatură nouă, modernă, cum este vorba şi despre CT-ul şi RMN-ul care se găsesc aici şi care, în mod normal, s-ar regăsi doar într-un spital judeţean. A fost destul de complicată această lucrare pentru că, practic, doar pereţii au mai rămas în picioare, totul fiind apoi refăcut. Să sperăm că vom reuşi, pe lângă Ambulatoriu, să finalizăm şi lucrarea cea mai importantă, care vizează întreg Spitalul Municipal, în valoare de 7,6 milioane de euro, bani din fonduri europene. Am şi avut, de altfel, în aceste zile o serie de discuţii legate de acest deziderat, cu ministrul Sănătăţii, domnul Alexandru Rafila şi cu domnul secretar de stat Alexandru Rogobete, pentru a moderniza şi Unitatea de Primire Urgenţe. Ne interesează, în mod deosebit, pentru că este ultima unitate care nu a fost reabilitată complet niciodată, iar investiţia este una destul de mare, de peste 5 milioane de euro. Trebuie să ne facem bine lecţiile în acest sens, şi sunt sigur că vom reuşi să le facem, pentru a obţine şi această finanţare, dacă nu în acest an, cu siguranţă în prima jumătate a anului viitor!”, a spus Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara.

Ministrul Sănătății s-a declarat impresiona de investiția de la Spitalul din Hunedoara. „Mă bucur că, în sfârşit, medicii din acest judeţ au la dispoziţie cele mai moderne instrumente pentru diagnosticul pacienţilor, fie că discutăm de bolile cardio-vasculare, fie că discutăm despre oncologie. Cred că judeţul Hunedoara, prin faptul că are un număr mare de locuitori care au lucrat în condiţii foarte dificile de-a lungul timpului, în minerit şi siderurgie, trebuia să aibă la dispoziţie pentru diagnosticul pacienţilor şi pentru tratament ulterior cele mai moderne echipamente. Dincolo de orice orientare politică, este important ca aceia care au responsabilitatea pentru comunităţile lor să înţeleagă că asigurarea serviciilor de sănătate este esenţială. Noi lucrăm, la Ministerul Sănătăţii, în mod susţinut pentru acest lucru. Am o echipă care cred că a pus în practică cele mai mari proiecte din istoria României în ceea ce priveşte investiţiile din domeniul sănătăţii şi cred că în decurs de câţiva ani ţara noastră poate să se compare cu oricare altă ţară din Uniunea Europeană din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii de sănătate şi al dotării”, a declarat ministrul sănătăţii, domnul Alexandru Rafila.

Prezent, de asemenea, la momentul prezentării oficiale a Ambulatoriului modernizat din Hunedoara, preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Laurenţiu Nistor, a amintit primii paşi ai investiţiilor realizate aici: „Cu ani în urmă primeam vizite peste vizite, mă căutau la Bucureşti, foarte des, nişte colegi. Acei colegi sunt primarul municipiului Hunedoara, domnul Dan Bobouţanu, directorul spitalului, domnul Radu Budae, şi deputatul Ilie Toma. După ce au ştiut să explice bine ce anume şi de ce trebuie făcute anumite investiţii la spitalul din Hunedoara, am găsit în Guvernul României omul potrivit, care a ţinut şi ţine la judeţul Hunedoara, dl. prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătăţii. Îi mulţumesc domnului ministru nu numai pentru sprijinul acordat spitalului din municipiul Hunedoara, ci şi pentru tot judeţul Hunedoara, deoarece toate spitalele care au apelat la sprijinul Ministerului Sănătăţii au reuşit să găsească rezolvări la problemele expuse. Vă mulţumesc inclusiv pentru sprijinul acordat finalizării procesului de reparaţii capitale ale Spitalului Judeţean Deva – Hunedoara şi pentru angiograful ajuns la spitalul din reşedinţa de judeţ”.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și secretarul de stat Alexandru Rogobete au vizitat, împreună cu președintele CJH, Laurențoiu Nistor și adminiostratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, și Spitalul Județean de Urgență (SJU) Deva, unitate sanitară aflată în subordinea CJ Hunedoara. Ministrul a apreciat preocuparea managerilor celor două instituții sanitare, a conducerii instituțiilor publice care au în grijă aceste spitale pentru modernizarea serviciilor medicale, pentru dotarea cu echipamente performante, precum și pentru crearea unui mediu de lucru modern, care să determine personalul medical să nu mai plece în străinătate.

”La SJU Deva, am vorbit despre cât de importantă a fost deblocarea fondurilor alocate proiectului de reparații capitale, care s-a finalizat de curând, și aducerea spitalului la standarde înalte, dar și despre toate proiectele, nu puține, pe care le avem în derulare și le finanțăm din diferite surse. Am menționat că avem în desfășurare proiecte pe fonduri europene, proiecte pe care le realizăm din bugetul propriu, dar și proiecte care au obținut finanțare prin PNRR și se află în diferite stadii de realizare a documentațiilor. I-am mulțumit pentru implicare ministrului Alexandru Rafila, care a înțeles întotdeauna nevoile județului Hunedoara și ale spitalelor de aici, în special ale SJU Deva. Mă bucur că avem la Deva un RMN performant și un angiograf, că am găsit înțelegere la Ministerul Sănătății și avem o secție Cardiologie ultra-modernă și, în cadrul său, o Unitate de Supraveghere și Tratament Avansat a Pacienților Cardiaci Critici (USTACC), destinată intervențiilor din sfera cardiologiei intervenționale. Sper ca aceste investiții să continue, astfel încât despre toate spitalele din Hunedoara să se vorbească la superlativ”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.