Elevi merituoși din Hunedoara, “Pe urmele lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, la Belgrad”

Șapte elevi merituoși ai liceelor din municipiul Hunedoara au plecat într-o excursie de trei zile în Serbia. Excursia este organizată cu susținerea Primăriei și a Consiliului Local Hunedoara, în cadrul proiectului intitulat „Pe urmele lui Ioan (Iancu) de Hunedoara”, inițiat în 2021 de primarul Dan Bobouțanu.

Liceenii hunedoreni vor avea parte de o experiență inedită pe parcursul căreia vor vizita mai multe obiective istorice din Novi Sad, Belgrad și Zemun și vor beneficia de ghidajul specializat al directorului Muzeului Castelul Corvinilor, dr. Sorin Tincu.

Excursia va cuprinde și două scurte momente comemorative. Primul va avea loc la monumentul dedicat lui Ioan (Iancu) de Hunedoara aflat în Cetatea Belgradului, locul în care acesta a obținut, la 21 – 22 iulie 1456, una dintre cele mai importante victorii ale Europei din perioada medievală, oprind invazia otomană pentru următorii 70 de ani. Cel de-al doilea moment comemorativ se va desfășura la statuia lui Ioan (Iancu) de Hunedoara de la Zemun, locul în care strălucitul conducător militar a încetat din viață pe 11 august 1456.

„Fabuloasa familie a Corvinilor trebuie să facă parte din conștiința locală. Fiecare hunedorean trebuie să fie mândru că trăiește în orașul întemeiat, practic, de apărătorul creștinătății, Ioan de Hunedoara, oraș în care a copilărit unul dintre cei mai însemnați regi ai Evului Mediu, Matia Corvin. De la această idee a plecat proiectul nostru care se materializează, în principal, prin a le oferi, în fiecare vară, această excursie tematică elevilor cu rezultate deosebite la învățătură din liceele municipiului Hunedoara. Este o lecție aplicată, oferită chiar în locurile prin care a trecut și a scris istoria Ioan (Iancu) de Hunedoara”, explică Dan Bobouțanu, primarul municipiului.

Ediția din acest an a proiectului se va finaliza vineri, la Alba Iulia, prin depunerea unei coroane de flori la mormântul lui Ioan (Iancu) de Hunedoara și printr-o festivitate de comemorare ce va avea loc la statuia din Centrul Civic al municipiului Hunedoara.