Invitație la ”Nedeia Vulcăneană”, ediția jubiliară semicentenară

Penultima săptămână a verii anului 2023 aduce la Vulcan derularea unui program amplu al celei mai longevive manifestări cultural-artistice din seria ”zilelor orașelor” Văii Jiului, odată cu desfășurarea ediției jubiliare cu numărul 50 a tradiționalei ”Nedei Vulcănene”.

Evenimentul organizat de Primăria și Consiliul local al municipiului Vulcan a început încă de la finalul săptămânii trecute, odată cu ceremoniile care au avut loc la Memorialul Eroilor de la Pasul Vîlcan și se vor încheia la finalul acestei săptămâni cu trei zile de spectacole artistice care vor avea loc pe Bulevardul ”Mihai Viteazu”.

Potrivit primarului municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, programul activităților din cadrul ”Nedeii Vulcănene” va fi unul amplu, cuprinzând atât activități cultural-artistice, cât și sportive, de divertisment și o serie de festivități de premiere a unor tineri merituoși și oameni valoroși din comunitatea vulcăneană.

”Am încercat să construim un program al Nedeii Vulcănene care să răspundă așteptărilor cât mai multor locuitori ai municipiului nostru, de la cei mai mici până la cei în vârstă. Sperăm că, în mare măsură, am reușit să facem acest lucru și vă invit, dragi vulcăneni, să participați la evenimentele Nedeii Vulcănene, să ne bucurăm împreună, și așa cum arătat că știm să ne omagiem împreună istoria, eroii și valorile comunității noastre, să fim împreună în continuare, ca o frumoasă și unită comunitate, pentru că și astfel demonstrăm că rămânem oameni. Tuturor vulcăneneilor, cu prilejul acestei sărbători a întregii noastre comunități, vă mulțumesc pentru că ne sunteți alături și vă doresc distracție plăcută !”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Sărbătorile prilejuite de zilele municipiului Vulcan au început încă de duminică, cu întreceri sportive destinate copiilor. Concursurile au avut loc pe stadionul central din Vulcan unde peste 150 de copii participanți la acestea au fost premiați de administrația locală. Marți, 22 august 2023 a fost rândul seniorilor vulcăneni să fie premiați pentru participarea la competiții sportive și jocuri de societate (șah, table, cărți de joc) destinate pensionarilor.

Tinerii vulcăneni sunt invitați miercuri, 23 august 2023, de la ora 9,00 oe Bulevardul Mihai Viteazu, pentru participarea la tradiționalele competiții sportive Cupa Nedeii Vulcănene la cross, Cupa Nedeii Vulcănene la role și Cupa Nedeii Vulcănene la ciclism. Înscrierile vor avea loc de la ora 9,00 în fața sediului Primăriei.

Tot sub sigla ”Nedeii Vulcănene” se va desfășura la Vulcan, vineri, 25 august 2023 o nouă ediție a turneului de handbal pentru juniori dotat, de asemenea, cu ”Cupa Nedeii Vulcănene”.În cadrul acestei competiții, la sala de sport a municipalității va avea loc, începând cu ora 10,00 un turnei de handbal pentru juniori 3, juniori 4 și juniori 5, dar și un turneu de mini-handbal la care vor participa sportivi de la CSMMV Vulcan, CS Dani Brânzău Vulcan, LPS Tg. Jiu, CSM Tg. Jiu, CSM Deva, CSS Craiova, CS Sorii Lupeni și CSO Novaci.

Ziua de joi, 24 august 2023 programează la Vulca festivitățiloe de aniversare și premiere a cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie, respectiv de premiere a copiilor și tinerilor care care au înregistrat în ultimul an rezultate deosebite la olimpiade școlare și competiții sportive naționale și internaționale. De asemenea, tot joi este programată și o competiție de șah dotată cu ”Cupa Nedeii Vulcănene”, dar și demonstrație de K1 și Karate.

Urmează, în programul ediției cu numărul 50 a ”Nedeii Vulcănene”, trei zile de cîntec, joc și voie bună. Pe scena în aer liber care va fi amplasată în zona centrală a Bulevardului Mihai Viteazu vor urca tineri talentați din comunitatea locală vulcăneneană și din Valea Jiului, precum și artiști cunoscuți invitați să susțină recitaluri pentru vulcăneni. Seria concertelor începe, vineri, 24 august 2023 cu tinerii talentați de la Grupul ”Glasuri de argint” (copordonat de prof. Ileana Berchi), de la Clasa de canto coordonată de prof. Simona Ionașc și va con tinua cu recitaluri susținute de Rampage, Sebastian Ardelean, Leo Cosma și Orchestra Balkanic, cap de afiș al concertului fiind reputata trupă vulcăneană ”COLOR” condusă de Fane Abrădoai. Pentru spectacolul de sâmbătă, 26 august 2023 organizatorii au ales un concert folcloric de zile mari susținut de maestrul Constantin Enceanu, al cărui recital va fi precedeat de o suită de artiști locali. În încheiere, în spectacolul de gală de duminică, 27 august 2023, pe scena ”Nedeii Vulcănene” vor concreta, alături de o sumedenie de artiști locali talentați, Antonia Pican și Luis Gabriel împruenă cu formația. La final, va avea loc și un spectacol de artificii.

”Vă aștept să participați în număr cât mai mare la activitățile culturale, artistice și sportive prilejuite de acest eveniment atât de drag nouă, vulcănenilor: Nedeia Vulcăneană, eveniment care a ajuns în acest an la ediția cu numărul 50. La mulți ani, Vulcan!, La mulți ani, vulcăneni!”, a mai spus primarul Cristian Merișanu.