La Deva s-a deschis ”Salonul Hunedorean al Cărții”, cu peste 100 de edituri participante și zeci de lansări de carte

Peste 100 de edituri din județul Hunedoara și din întreaga țară, dar și din străinătate, participă în această săptămână la ”Salonul Hunedorean al Cărții”, eveniment emblematic organizat de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” din Deva, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara, ajuns la ediția cu numărul XXII.

Vizitatorii au putut răsfoi mii de cărți etalate pe standurile unor edituri din Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Brașov, Brăila, București, Clopotiva, Cluj-Napoca, Deva, Iași, Oradea, Petroșani, Pitești, Sibiu, Simeria, Târgoviște, Târgu Mureș, inclusiv din Marea Britanie și Republica Moldova (Chișinău). Standurile au oferit o imagine extrem de atrăgătoare pentru  iubitorii de carte de toate vârstele și profesiile, reprezentanții editurilor oferind cu amabilitate și pricepere informații despre orice carte expusă, dar și reduceri de preț pentru cei interesați să achiziționeze un titlu sau mai multe.

Așa cum a precizat Ioan Sebastian Bara, managerul ”Bibliotecii județene” și în alocuțiunea sa de la festivitatea de deschidere a evenimentului, evenimentul nu ar fi fost posibil fără implicarea colectivului Bibliotecii județene, fără interesul deosebit al editurilor participante și, desigur, fără susținerea Consiliului județean Hunedoara. ”Salonul este o manifestare culturală de înaltă ținută, este un cald îndemn la lectură pe care îl adresăm împreună cu editorii, bibliotecarii, librarii și, deloc în ultimul rând, scriitorii care ne onorează cu prezența lor. Ne mândrim cu acest important eveniment pe care îl organizăm cu profesionalism și cu respect față de toți cei care ne îndrăgesc și trec pragul bibliotecii. Organizarea acestui salon nu ar fi fost posibilă fără sprijinul generos pe care l-am primit, și de această dată, de la Consiliul Județean Hunedoara, de la domnul președinte Laurențiu Nistor și de la domnul administrator public Costel Avram. Le adresez cele mai sincere mulțumiri pentru că instituția pe care o conduc este mereu alături de noi, înțelege rolul cărții și al culturii și ne este un ajutor de nădejde”, a spus Ioan Sebastian Bara.

Consiliul județean Hunedoara a fost reprezentat la acest eveniment de Costel Avram, administratorul public al județului. Acesta apreciază că Salonul de Carte de la Deva se bucură deja de un recunoscut prestigiu, evidențiind că se bucură și în acest an de o organizare impecabilă. ”Auzim des despre târguri de carte de nivel național, Bookfest sau Gaudeamus, ce se desfășoară în puține orașe ale României, mai ales în cele foarte mari. Cu mare plăcere pot să vă spun că la deschiderea celei de a XXII-a ediții a Salonului hunedorean al cărții m-am simțit într-un oraș mare, vibrând de cultură, cu oameni veseli, interesați și interesanți, răsfoind și cumpărând cărți, ciocnind paharele de șampanie oferite de organizator, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva. Am fost bucuros să reîntâlnesc o parte din autorii prezenți la Deva, la alte manifestări ale bibliotecii, dar și să-i cunosc pe reprezentanții editurilor prezente la târg, peste 100, din care nu lipsesc marile edituri românești. Piața de carte este în suferință, dar prin astfel de manifestări, cel puțin periodic, se revitalizează, iar iubitorii cărții, în număr mare, nu se simt marginalizați.Mai ales că târgul de la Deva este, prin numărul editurilor prezente, unul dintre cele mai mari și importante din România!”, a declarat Costel Avram.

Acesta a precizat totodată că administrația județeană susține cu toată deschiderea o manifestare ajunsă, iată, la cea de a XXII-a ediție, ca semn al sprijinului necondiționat acordat culturii de calitate., evidențiind faptul că Salonul Hunedorean al Cărții este încă o dovadă a faptului că ”Ofensiva Culturală” în județul nostru este o realitate.

În prima zi a ”Salonului Hunedorean al Cărții”, pasionații de lectură au avut ocazia să ia un prim contact cu miile de titluri de carte expuse la vânzare, să achiziționeze cărți la preț redus, dar mai ales să se bucure de întâlnirea cu scriitorii. În seria lansărilor de carte din programul zilei de astăzi au fost prezenți în fața publicului iubitor de carte, scriitori precum: Nora Hruban, Maria Sângerean-Sibioara, Ion Dulugeac, Marina Cernat, care și-au prezentat cele mai recente creații literare. De asemenea, au fost prezentate o serie de volume ale unor alți remarcabili scriitori precum Ioan Dan Bălan, Liviu Arici, Cornel Olarius, George Anghe, Mirela Alina Popa, Marinela Viorica Țuculete, în prezentările realizate de Editurile Emia din Deva, Romhelion din București, Aeternitas din Alba Iulia, Karina din Deva.

Tot în deschiderea ”Salonului Hunedorean al Cărții” a fost lansat primul număr al revistei de cultură ”Piedestral” editată de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” și CJH, sub egida Asociației Oamenilor de Cultură și Artă din județul Hunedoara, subiect asupra căruia vom reveni într-un alt articol.

Momentul culminant al primei zile de la Salonul de Carte al județului Hunedoara îl reprezintă întâlnirea cu scriitorul Radu Paraschivescu, prezent la Deva cu cele mai recente apariții editoriale de la Editura Humanitas: Podul Diavolului, un roman captivant, scris cu o tehnică excepțională, cu o acțiune palpitantă foarte bine condusă, cu personaje atent zugrăvite, cu o atmosferă enigmatică în care cititorul este prins încă de la primele pagini, și Garoafe la bordel, cu povestiri care toate devin un tablou limpede al lumii românești căreia Radu Paraschivescu i-a pus în față o oglindă nemiloasă, dar fidelă. Și acestui subiect ne rezervăm dreptul de a acorda o atenție aparte, într-un articol dedicat..

Deocamdată, cert este că, așa cum s-a demonstrat încă din prima zi, și în acest an, Salonul Hunedorean al Cărții va aduna mii de oameni care îi vor trece pragul, vor cumpăra cărți, vor sta de vorbă cu editorii, vor participa la lansările de carte.

”Salonul Hunedorean al Cărții” este deschis până vineri, 14 septembrie 2023, zilnic între orele 10,00 și 19,00 la Deva Mall, etaj 3. Intrarea este liberă!