7 jocuri care te vor ajuta să-ți antrenezi memoria în timp ce te distrezi

Într-o lume în care distracția și dezvoltarea personală pot merge mână în mână, există jocuri care nu numai că ne oferă momente de relaxare, dar ne și stimulează memoria și abilitățile cognitive. Iată câteva exemple:

Sudoku

Având origini care debutează în secolul al XVIII-lea, Sudoku este un fascinant joc de numere provenit din Japonia. Pe o grilă cu 9×9 sub-grile, jucătorii completează numere de la 1 la 9, fără a repeta cifrele pe nicio linie, coloană sau sub-grilă de 3×3 spații. Dificultatea jocului crește pe măsură ce grilele sunt completate. Studiile sugerează că persoanele care practică Sudoku în mod regulat își pot îmbunătăți funcțiile cognitive, iar jocul este acum ușor accesibil online.

Șah

Apărut în secolul al VI-lea în India, șahul a evoluat constant pentru a deveni unul dintre cele mai populare jocuri de strategie din lume. Jucătorii trebuie să mute piesele pe o tablă de tip 8×8, unde fiecare categorie de piese are un set unic de mișcare, cu scopul de a aduce regele advers în situația de șah-mat, adică să fie atacat și să nu poată face nici o mutare pentru a evita eliminarea. O partidă de șah implică anticipare, strategie și gândire profundă. Studiile au arătat că șahul poate contribui la dezvoltarea creierului și astăzi este disponibil pe numeroase platforme online.

Memory

Popular în anii 1970, Memory este un joc de potrivire a cărților bazat în totalitate pe memorie. Participanții întorc câte două cărți odată, încercând să găsească perechi identice. Jocul dezvoltă memoria pe termen scurt și abilitățile de recunoaștere vizuală. Deși, în esență, este simplu, eficacitatea lui în antrenarea memoriei a fost dovedită de-a lungul ultimelor 5 decenii. Diverse versiuni online ale jocului Memory pot fi găsite pe numeroase site-uri, facilitând astfel antrenamentul cognitiv pentru orice doritor.

Poker

Jocul de poker, a cărui istorie se încadrează în cultura de joc americană a secolului al XIX-lea, este o combinație de abilitate, șansă și strategie. Participanții combină cărțile pentru a forma cele mai bune mâini, ținând cont de specifica ierarhie sau ordine poker, care pornesc de la simpla pereche și care culminează cu celebra chintă roială. Deși pare un simplu joc de cărți, pokerul solicită memorie, observație atentă și abilități de calcul rapid. În era digitală, pokerul a avut un boom online, iar astăzi jucătorii au acces la nenumărate camere și turnee online unde pot să se confrunte cu adversari din întreaga lume.

Tetris

Inventat în Uniunea Sovietică în anii 1980, Tetris este un joc electronic legendar, bazat pe amplasarea potrivită a unor blocurilor geometrice care pică din cer. Când o linie este completată orizontal, aceasta dispare și în același timp, îi crește scorul jucătorului. Pentru a obține rezultate bune, practicanții trebuie să gândească rapid, anticipând posibilele mutări și ajustându-și strategia pe măsură ce blocurile cad mai repede. Există studii care indică faptul că jocul Tetris poate crește densitatea materiei cenușii. Astăzi, Tetris este ușor accesibil și în format online, fiind adaptat pentru mai multe platforme și dispozitive.

Integrame

Integramele au apărut pentru prima dată în ziare, la începutul secolului al XX-lea și au atras un număr important de fani din fiecare generație. Acest joc le cere jucătorilor să completeze o grilă cu cuvinte, bazându-se pe definiții sau indicii date. Integramele sunt excelente pentru dezvoltarea vocabularului, pentru gândirea laterală și, desigur, pentru memorie. O statistică interesantă arată că rezolvarea regulată a integramelor poate contribui la prevenirea declinului cognitiv asociat cu înaintarea în vârstă. Pentru cei care iubesc integramele, există numeroase aplicații și site-uri dedicate, oferind o varietate de nivele de dificultate.

Go

Originar din China antică, fiind inventat cu mai bine de 2500 de ani în urmă, Go este un joc de strategie abstract. Pe o tablă mare, jucătorii plasează pietre albe și negre, încercând să captureze teritoriu și să încercuiască pietrele adversarului. Deși regulile de bază sunt simple, complexitatea și profunzimea strategiei fac ca Go să fie considerat unul dintre cele mai sofisticate jocuri din lume. Un studiu a demonstrat că persoanele care joacă în mod regulat Go au o activitate crescută în regiunile creierului care sunt responsabile de memoria de lucru și de procesarea informației. În zilele noastre, Go continuă să capteze atenția a milioane de jucători la nivel global, în special prin intermediul internetului.