Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al județului Hunedoara, în dezbatere publică

Consiliul Județean Hunedoara a găzduit, astăzi, o consultare publică pe marginea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) al județului Hunedoara, pentru perioada 2023-2028. La întâlnire au participat reprezentanții echipei care realizează documentația, reprezentanți ai primăriilor din județul Hunedoara, ai Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, ai ADI Green Line Valea Jiului, ai Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara și ai Inspectoratului de Poliției Județean Hunedoara – Serviciul Rutier.

Documentul elaborat de către administrația județeană, prin Consiliul Județean Hunedoara, pune bazele strategiei de mobilitate urbană pentru perioada menționată anterior, identifică nevoile și modalitățile de deplasare pe teritoriul județului, precum și necesitatea armonizării transportului de persoane și mărfuri în interiorul județului Hunedoara. Realizarea PMUD este finanțată din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Prin acest plan au fost identificate, în urma unei analizei statistice temeinice, o serie de vulnerabilități ale sistemului actual de transport, dar și o serie de oportunități care pot fi fructificate. Pornind de la aceste realități, a fost elaborată viziunea de dezvoltare pe termen mediu și lung, care să asigure județului Hunedoara un sistem de transport accesibil pentru locuitori și turiști, sigur și durabil, care să contribuie la atingerea unui nivel ridicat al calității vieții oamenilor.

Un sistem de transport modern și durabil trebuie să vină în sprijinul dezvoltării economiei și creșterii gradului de siguranță al locuitorilor, trebuie să asigure accesul populației la unitățile sanitare, al elevilor la sistemul de educație, al vizitatorilor la obiectivele și zonele turistice ale județului nostru, dar să contribuie și la reducerea poluării.

Odată aprobat, PMUD al județului Hunedoara va sta la baza elaborării viitoarelor proiecte de mobilitate urbană și atragerii de finanțări pentru implementarea acestora în perioada 2023-2028/2029 la nivelul județului Hunedoara.