Rectorul Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu a devenit Doctor Honoris Causa al Universității din Petroșani

După ce, cu câteva luni în urmă, rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. a fost distins cu titlul onoritfic de ”Doctor Honoris Causa” au Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, în semn de apreciere pentru contribuția sa la deszvoltarea relațiilor de part5eneriat dintre cele două prestigioase instituții academice din România, în aceste zile, la Petroșani, rectorul Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, general de brigadă profesor universitar doctor inginer Nicolae Bârsan a avut parte de o ceremonie similară, prilejuită de decernarea titlului de ”Doctor Honoris Causa” al Universității din Petroșani.

Titlul i-a fost acordat rectorului Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu de către Senatul Universității din Petroșani, iar înmânarea însemnelor oficiale ale acestei distincții a a avut loc în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat, zilele trecute, în sala Senatului Universității din Petroșani. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai conducerii celor două instituții de învățământ superior.

În discursul ”Laudatio”, care a precedat ceremonia de la Universitatea din Petroșani, prof.univdr.ing. Sorin Mihai Radu a vorbit despre proeminanta carieră academică a gr.b.prof.univ.dr.ing. Nicolae Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Acesta este din anul 2011 rector (comandant) al Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, după ce alți 4 ani a îndeplinit calitatea de prorector al aceleiași instituții academice. De altfel, întreaga sa carieră profesională este strâns legată de această academie militară, în cadrul căreia activează din anul 2002.

Gr.b.prof.univ.dr.ing. Nicolae Bârsan este absolvent al Academia Tehnică Militară din București, unde a absolvit Facultatea de blindate și aviație, în anul 1989, este doctor în științe inginerești, având în același timp o prestigioasă activitate publicistică în materie, care poate fi rezumată la cele peste 31 cărți, cursuri, culegeri de probleme, îndrumare de laborator, peste 126 studii, articole și comunicări științifice publicate în reviste și în volumele unor manifestări științifice sau la calșitatea sa de membru în colectivele de cercetare a 20 granturi de cercetare obținute prin competiție. Este, de asemenea, membru al European Information Society Technology, membru al Societății Academice de Management din Romania, membru al Asociației Române de Mecanica Ruperii, membru fondator al International Military Academic Forum, membru de onoare al Academiei de Științe Tehnice din România, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Secţia Ştiinţe Militare și vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor.

”Pentru Universitatea din Petroșani este o mare onoare să-l primim în rândul comunității noastre pe distinsul nostru coleg, Gr.b.prof.univ.dr.ing. Nicolae Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, care a acceptat să facă parte din rândul membrilor laureați cu titlul de ”Doctor Honoris Causa” al Universității din Petroșani. Acest lucru reprezintă un argument în plus pentru dezvoltarea relațiilor de parteneriat între Universitatea din Petroșani și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, care au avut și în anii precedenți un parcurs ascendent. Distinsul nostru membru de onoare al comunității academice de la Petroșani aeste, de asemenea, un aliat valoros al nostru în cadrul Consiliului Național al Rectorilor și, pentru tot spijinuul pe care ni l-a acordat în anii dificili peste care am reușit să trecem cu bine, îi transmitem mulțumiri”, a declarat prof.univ.dr. ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani.

Însemnele conferirii titlului de ”Doctor Honoris Causa” al Universității din Petroșani i-au fost înmânate Gr.b.prof.univ.dr.ing. Nicolae Bârsan de către președintele Senatului universitar al Universității din Petroșani, conf.univ.dr.ing. Nicolae Pătrășcoiu.